Világgazdaság

Megbukott, vagy sem a patikaliberalizáció?

Nem igaz, hogy a patikaliberalizáció megbukott, ellenkezőleg, sikeres - cáfolja a Fidesz állítását az Egészségügyi Minisztérium közleménye.

A tárca szerint javult a lakosság ellátása azzal, hogy 279 új közforgalmú, 27 fiók és 10 kézi gyógyszertár alakult. Múlt év január óta pedig 693 patikán kívüli helyen is lehet vény nélküli gyógyszert vásárolni.

A folyamatosan nyíló új gyógyszertárak arra engednek következtetni, hogy megéri gyógyszertárat alapítani, hiszen karitatív célból nem nyitnak patikát. a befektetők. 2008. első negyedévében a törvény több mint 200 nagyforgalmú patikát kötelezett szolidaritási díj fizetésére, az összeg 34 millió volt, amit a kis patikák kapnak meg. Támogatásra jogosultak azok a kisforgalmú gyógyszertárak, amelyek a település gyógyszerellátását egyedül biztosítják és legalább heti 40 órát nyitva tartanak, ha e gyógyszertárakban egy gyógyszerész dolgozik és a szabadsága idején a helyettesítéséről maga gondoskodik, akkor helyettesítési támogatásban részesülhet, illetve támogatást kapnak még azok a közepes méretűnél nem nagyobb gyógyszertárak, amelyek fiók gyógyszertárat működtetnek. A központi költségvetésből 450 millió forintot kapnak a rászoruló gyógyszertárak.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész kamara alelnöke lapunknak úgy nyilatkozott: két év alatt közel 13 milliárd forint árrésveszteséget könyvelhetnek el a patikák a tb által támogatott gyógyszerkörben, miközben a vény nélküli forgalom utáni ilyen jellegű bevétel csupán 1,5 milliárddal nőtt. Emiatt a 2300 közforgalmú gyógyszertár közül már az év elején hétszáz veszteséges volt üzemgazdasági szempontból, s a helyzet azóta tovább romlott.

Autók Devizakereskedőknek Pályázati forródrót KK - HR szakoldalak KK - Képzés patikaliberalizáció gyógyszertár Sziget Fesztivál BKV KK - Perkalauz autóipar Bűnügyek katasztrófák KK - Hírek röviden A KSH jelenti repülés Reklám és Média gyógyszerészPekingi olimpia Jobbik-ügyek Élelmiszerpiac Deviza- és árupiac KKV aloldal Hankó Zoltán Vaskerék Pekingi olimpia EU aloldal biztosítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon