Világgazdaság

Enyhén javuló külső egyensúly

A folyó fizetési mérleg hiánya 2008 második negyedévében 1617 millió euro volt a szezonális hatásoktól megtisztítva, szintje kismértékben javult az előző negyedévhez képest – közölte az MNB.

A reálgazdasági folyamatok közül az áruforgalom egyenlege a szezonális hatásoktól megtisztítottan eléri a 283 millió eurót, míg a szolgáltatások többlete 228 millió euro. A reálgazdaságban az áruforgalmi többlet csökkent az előző negyedévhez képest, ugyanakkor a szolgáltatások többlete gyakorlatilag változatlan maradt.

A szolgáltatásokon belül az idegenforgalmi többlet első negyedéves szezonálisan kiigazított adata 321 millió euro volt. Az egyéb szolgáltatásoknál a második negyedévben hiány keletkezett, értéke a szezonális hatásoktól megtisztítva 63 millió euro volt. A jövedelmeken belül az adóssághoz kapcsolódó jövedelmek szezonálisan kiigazított hiánya 753 millió euro, a nem típusú jövedelmeken keletkezett hiány pedig 1399 millió euro.

Az adóssághoz kapcsolódó jövedelmeknél tovább folytatódott az előző negyedévekben megfigyelhető nettó kiadásnövekedés, a nem adóssághoz kapcsolódó jövedelmek esetében viszont kis mértékben csökkent a nettó kiadás az előző negyedévekhez viszonyítva. A folyó transzferek egyenlege 2008. II. negyedévében 334 millió eurós hiányt mutatott.

Az EU-val kapcsolatos második negyedéves tranzakciókat tekintve, a folyó transzferek hiánya mindössze 7 millió euro, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevételi többlete 121 millió euro. Összességében tehát a második negyedévben 114 millió euro bevételi többlet keletkezett.

adósság fizetési mérleg EU-transzfer