A magyar bejegyzésű EU-Milk Technologies Kft és a kínai Zhong Xing Ltd. tavaly szeptemberben, a Kínai Magyar Évad nyitóeseményén írt alá tíz évre szóló keretszerződést tejipari technológiák bevezetéséről és az ehhez kapcsolódó berendezések szállításáról, valamint az új termékekhez szükséges adalékanyagok átadásáról.
A magyar technológiával és gyártósorokkal épült üzemben, magyar szakemberek felügyeletével, október elején indult el a próbatermelés. A gyár fő terméke egy Túró Rudihoz hasonlatos, Túró Kiittyy márkanevű csokoládé bevonatú túródesszert, amely novembertől a magyarországi ár alig feléért kerül a pekingi boltokba.
A Kínában újdonságnak számító termék mellett ivójoghurtokat is készítenek, és jövő évtől egyéb tejtermékek gyártását is tervezik. A kezdeti elképzelésekben szereplő 2000 négyzetméter alapterületű gyárépület helyett 5000 négyzetméteres komplexum jött létre. A gyártáshoz szükséges tej a kínai vállalat saját tehenészetéből kerül ki, amely többéves előkészítés után idén februárban kapta meg a "bio" minősítést.
Ez a mai átrendeződő tejipari helyzetben azt jelenti, hogy a vállalat által termelt tejet a kínai szakhatóságok is biztonságos alapanyagnak minősítik. A beruházáshoz szükséges fedezet a kínai és a magyar vállalat önerejéből, valamint magyar oldalról az Eximbank export-hitelkonstrukciójából származik. A beruházás összértéke mintegy 5 millió euró, a megtérülés várható ideje öt év.