Világgazdaság

Csökkentett profit kilátás a vállalatokról szóló elemzésben

A Quaestor elemzése a készpénzes felvásárlásokról.

A Novo Nordisk A/S 2 milliárd dollárt fordíthat akvizíciókra a következő 12 hónap folyamán -írja a Tőzsdefórum. A pénzügyi igazgató szerint a vállalat készpénzből tudja majd finanszírozni a felvásárlásokat. A Novo Nordisk a korábban becsült 8,5 milliárd koronás szabad tőkeáramlás helyett, 9,5 milliárd korona cash flow-val fejezi be az évet.

A Swisscom AG, Svájc legnagyobb telefonos társaságának harmadik negyedéves profitja 30 százalékot zuhanhat a Bloomberg elemzői szerint. Az időszak adózott eredménye a tavalyi 691 millió frankról 415 millióra csökkenhetett. A Swisscom 157 millió frankos bevételt jelentett, amelyet a magyar szatellit részleg 2007-es eladásából származott. A Swisscom november 5-én hozza nyilvánosságra profitadatait.

A Telenor ASA, a legnagyobb skandináv telefonos társaság 2000 óta nem zuhant akkorát, mint azután, hogy bejelentette, 1,07 milliárd dollárért megvásárolja az indiai Unitech Wireless 60 százalékát. Az akvizíciót a vállalat tőkeemeléssel fedezi majd. A Telenor 26 százalékot zuhant a hír után. Az üzlet segítségével a Telenor 1,2 milliárd fős piacra jutott be, ahol minden négy emberből három nem rendelkezik még mobil telefonnal és havonta 8 millió felhasználóval növekszik az ügyfélkör.

A Deutsche Telekom AG ügyvezető igazgatója, Rene Obermann szerint a régió legnagyobb telefonos társasága el fogja érni 2008-as profitcéljait, de túl korainak tartja, hogy a 2009-es évre profit-előrejelzést készítsen.

A Veolia Environnement SA, a világ legnagyobb vízügyi vállalatának indiai részlege egy metróvonal építésére létrehozott társulás 70 százalékos részesedésének tulajdonosa lett. A vállalat részvényei 0,2 százalékot emelkedtek a hír hatására.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az RWE AG, Németország második legnagyobb közszolgáltatójának erőmű projektjei olcsóbbá válnak a nyersanyagok árának csökkenése miatt. A pénzügyi befejtetők kiszállnak a megújuló energiaforrások üzleteiből, így azok is folyamatosan leértékelődnek.

Az Enel SpA több kockázati tőke társaságot keresett meg, többek közt a Clessidra SGR SpA és az F2I infrastrukturális alappal kezdett párbeszédet áramhálózatának korábban indult eladási folyamata miatt. A legnagyobb olasz közszolgáltató más vállalatoknak is nyitottá teheti az üzletet, abban az esetben, ha a Terna SpA nem vásárolja meg az Enel hálózatát még az év vége előtt.

Több tucatnyi Greenpeace aktivista tüntetett múlt héten az E.ON AG London mellé tervezett széntüzelésű erőművénél, mivel úgy vélik, a kingsnorthi erőmű súlyosbíthatja a globális felmelegedést. Az E.ON 30 év után először építtetne széntüzelésű erőművet a szigetországban. A német közszolgáltató szerint az új, 1,5 milliárd font értékű projekt hatékonyabb lenne a jelenleg működő telephelynél. A brit kormány még nem hagyta jóvá az E.ON terveit.

Veolia Environnement SA Greenpeace RWE AG Telenor ASA Unitech Wireless Enel SpA Novo Nordisk A/S Deutsche Telekom AG Swisscom AG