Világgazdaság

Négymillió eurós lelépés

Megszavazták a MÁV Cargo privatizációjából történő kilépést a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút részvényesei. Üzletrészüket négymillió euróért máris eladták. A csütörtöki közgyűlés a cég új döntési rendjéről is határozott – értesült a Népszabadság Online.

Túladott a MÁV Cargo privatizációjára létrejött Rail Cargo Austria (RCA) AG-val szerződött konzorcium tíz százalékos részesedésén a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GySEV). A társaság részvényesei csütörtökön hagyták jóvá az ügyletet. A cég a lelépésért négymillió eurót kap. Emellett azonban elvárja, hogy a privatizációs eljárásban végzett munkáját a magyar és az osztrák állam, valamint a MÁV a későbbiekben külön honorálja. A GySEV vállalta azt is, hogy tíz évig nem szerez MÁV Cargo részesedést.

A jelenleg osztrák kézben lévő, és a GySEV 5,7 százalékát birtokló Speditions Holdingot viszont a NOL értesülése szerint a magyar állam megvásárolja. Döntés született arról is, hogy a GySEV megválik az osztrák vasúttal, illetve az RCA-val közös cégeiben meglévő üzletrészeitől is. Ezekért a társaság hatmillió eurót kap tulajdonostársaitól.

Érdekeltségéből kikerül a BILK Kombiterminál Zrt., a logisztikai szolgáltatásokkal foglalkozó Logisztár Kft., valamint négy szállítmányozó cége: az Intercontainer Austria (ICA), a Raabersped, a Hungarokombi, és a Hungaria Intermodal Kft.

NOL-->

GyESEV MÁV Cargo