Tegnap ismét tárgyalt Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója, és Oleg Dubina, a Naftohaz Ukrajini elnöke Ukrajna gázadósságáról és 2009-es gázszállítási szerződéséről, áll az orosz társaság közleményében. Továbbra sem tudtak megállapodni. Miller közölte tárgyalópartnerével, hogyha nem sikerül egyezségre jutniuk, akkor Ukrajnának jövőre már piaci, azaz ezer köbméterenként 418 dolláros árat kell fizetnie a földgázért. (Egyébként az eladó csak három év alatt, fokozatosan érvényesítené az eladó a piaci árat, ahogyan az orosz piacon is - a szerk).

A Gazprom igazgatósági elnöke, Alekszander Medvegyev a Vesztyi 24-nek nyilatkozva elmondta, hogy a Gazprom bízik az idei szerződéskötésben. Megerősítette, hogy cége már lépéseket tett, hogy európai partnereit folyamatosan tájékoztassa a gázvita állásáról.

A mínusz két fok körülire várt napi átlaghőmérséklet mellett Magyarországnak napi 66 millió köbméter gázra van szüksége, válaszolt lapunknak Kutas István, az E.On Földgáz Zrt. kommunikációs vezetője. Az átlag fölötti, mintegy 90 százalékos telítettségű hazai tárolókból napi 51 millió köbméter vételezhető, ezenfelül van Magyarországnak saját termelése is, sőt, vészhelyzet esetén Nyugat felől a német Ruhrgas és a francia GdF is szállít, szerződéses kötelezettségének megfelelően. Az E.Ont kedd délelőttig a Panrusgáz Zrt. nem tájékoztatta, hogy tartania kellene a gázimport január 1-től való zavarától.

Ha csökkenne a gáznyomás, nem lép automatikusan életbe az ötlépcsős felhasználáskorlátozás. A nyomáscsökkenés mértékőről az FGSZ Földgázszállító Zrt-nek tájékoztatnia kell az illetékes minisztériumot és a Magyar Energia Hivatalt, amelyek az érkező gáz mennyisége, az aktuális hőmérséklet és más szempontok figyelembe vételével döntenek a meghozandó intézkedésekről.