Világgazdaság

Magyar Agrárkamara: aránytalan a támogatás megvonása

A Magyar Agrárkamara (MA) szerint sérti az arányosság és igazságosság elvét a kormánynak az a döntése, hogy 33 milliárd forintot elvon az idei agrártámogatásokból - közölte az MA kedden az MTI-vel.

A kamara tudomásul veszi, hogy a válság miatt kialakult helyzetben az agrárgazdaságnak is áldozatot kell hoznia, ugyanakkor nehezményezi, hogy a kormány a megkérdezésük nélkül döntött az elvonásról - olvasható a közleményben.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn jelentette be, hogy a mezőgazdaságban gazdálkodók 33 milliárd forinttal kevesebb állami támogatásban részesülhetnek 2009-ben a válság hatásainak csökkentése érdekében hozott kormányzati megszorítások miatt.

Az agrárkamara úgy véli, hogy az elvonás mértéke túlzott, és gátolja annak az ágazatnak a termelését, amely - szinte egyedüliként a magyar gazdaságban - nem, vagy alig küzd értékesítési problémákkal. Az eddigi elemzések szerint a belső és külső piacok alig morzsolódnak le a válság ellenére - érvel a kamara.

A Magyar Agrárkamara elnöksége arról is döntött kedden, hogy felkéri a kormányt, terjessze ki az állami kezességvállalást az agrárágazatokban és az ahhoz kapcsolódó ágazatokban érdekelt más integrátorokra is, amelyek összességében a piac 50 százalékát fedik le. 

A múlt héten a két legnagyobb ilyen tevékenységet folytató cég - a KITE Zrt. és az IKR Zrt. - 5-5 milliárd forintos, a termelők számára biztosított hitelcsomagja mögé kapott állami garanciavállalást. 

A MA emellett felkéri a kormányt, hogy dolgozzon ki olyan rendszert, amellyel biztosítani tudja, hogy az így garantált összegek valóban eljussanak a termelőkhöz, és ezt ellenőrizni is legyen képes.

Magyar Agrárkamara