Világgazdaság

Bokros: csapdában vagyunk - Visszaesés, vagy államcsőd vár

Visszaesés, vagy államcsőd - Bokros Lajos szerint ez a két lehetőség áll Magyarország előtt.

A magas kamatlábak és a forintleértékelés megnehezíti a kormány lehetőségeit annak érdekében, hogy reagálni tudjon a válságra. A legtöbb országban rengeteg pénzt költenek a gazdaság újraindítására, a kereslet ösztönzésére. Ehhez igazodik a pénzügyi politikájuk is. Mindenhol magasabb költségvetési kiadásokat látni. A magyar kormány ezt nem teheti meg - mondta Bokros a a vezető szlovák gazdasági hetilapnak, a Trend-nek, hozzátéve, azért mert csapdában vagyunk. A kormányaink túlságosan sokat költöttek. Mégpedig akkor is, amikor erre semmi szükség nem volt. Az elmúlt két választási időszakban a GDP-hez mérten két számjegyű költségvetési deficitünk volt. Magyarország nagy tartozást halmozott fel. Ilyen helyzetben nem lehet növelni a költségvetési kiadásokat. Épp ellenkezőleg, csökkenteni kéne.

Arra a kérdésre, hogy mit jelentene egy államcsőd, Bokros ezt mondta: az ország teljes összeomlását. Nem akarok találgatásokba bocsátkozni arról, hogy ez pontosan mit jelent. Oroszországban, Ukrajnában, Argentínában vagy Törökországban már láttunk csődbe jutni néhány kormányt. Az állam ilyenkor képtelen törleszteni az adósságát, ami rendkívül kedvezőtlen hatással van az egész gazdaságra nézve. Ha az állam nem tudja törleszteni a kötelezettségeit, minden nagyon gyorsan szétesik. Az emberek felhagynak az adók fizetésével, az állam nem tud béreket, nyugdíjakat folyósítani. A kezdeti időszakban ez történt szinte mindenhol, a tervgazdálkodásból  a piacgazdaságra való átálláskor - idézi a lapot az InForádió.

Arra a kérdésre, hogy mire kéne a magyar kormánynak a mostani válságban leginkább összpontosítania, Bokros ezt mondta:  Egyfelől betartani a szigorú költségvetési célokat, csökkenteni a hiányt a három százaléka alá. Ezért szükség van a nyugdíjrendszer, iskolaügy, oktatási rendszer, egészségügy, és az adók reformjára. Ez megalapozza a költségvetési deficit csökkenését, de főleg csökkenti az állami elosztás mértékét. Magyarországon a költségvetési bevételek újraelosztása mintegy a GDP felét teszi ki, Szlovákiában ez mintegy 42 százalék. 

Autók csapda elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság GDP Politikai közvélemény-kutatások A szerkesztő ajánlja Vállalati jelentések Dávid Ibolya forintárfolyam Orbán Viktor Felmérések autóipar Csúcstalálkozók Elemzői vélemények Vlagyimir Putyin Bűnügyek Fodor Gábor kormányBokros Lajos Gyurcsány Ferenc bokros Részvénypiacok SZDSZ-ügyek Élelmiszerpiac Gazdák és termelők Európai Unió Piacbefolyásoló adatok BÉT Adórendszer Magyarországon