Világgazdaság

Erősen olvadó MKB-profit

Több mint 60 százalékkal mérséklődött tavaly az MKB Bank csoportszintű adózás előtti eredménye, így 8,3 milliárd forintot ért el, szemben az egy évvel korábbi 20,9 milliárddal – közölte a hitelintézet. A profit komoly csökkenése miatt látványosan mérséklődött a bankcsoport jövedelmezősége is: az átlagos tőkearányos nyereség (ROAE) 10,6 százalékról 3,3-re esett vissza.

Bár a bruttó működési eredmény 16, az üzemi nyereség pedig bő 12 százalékkal emelkedett, végül több tényező is negatív irányba befolyásolta az adózatlan profitot. A legszembetűnőbb a céltartalékok jelentős mértékű emelkedése, ezen a címen a megelőző évinél csaknem háromnegyedével többet, 43 milliárd forintot volt kénytelen elkülöníteni a hitelintézet. A bank közleménye szerint a céltartalékképzés a vártnál magasabb, s ez elsősorban a hazai alsó középvállalati portfólió romlásával magyarázható. A gépjárműpiaci helyzetre tekintettel hasonló hatással szembesült az MKB-Euroleasing csoport is, miközben az évet pozitív eredménnyel zárta; akárcsak az MKB Unionbank, amelynél a jó eredményben a bolgár leánybank kiváló minőségű portfóliója is szerepet játszott. A romániai MKB Romexterra Bank is képzett megfelelő céltartalékokat problematikus kis- és középvállalati, valamint lakossági ügyfélkörére, illetve hiteltermékeire. A banküzemi költségek is érezhetően – 59-ről 70 milliárdra – növekedtek tavaly, ennek hátterében elsősorban a hálózatfejlesztések, illetőleg az átfogó középtávú üzletfejlesztési program beruházási költségvonzatai állnak.

Tavaly a kihelyezett hitelek mennyiségét több mint ötödével növelte a bankcsoport, ám a betéteknél csak nem egészen 2 százalékos bővülés mutatkozott. A csoportszintű mérlegfőösszeg a piaci átlagnál valamivel alacsonyabb ütemben, 17 százalékkal növekedett, így az év végén az MKB negyedik volt – az OTP, a K&H és a CIB után – a hazai bankok eszközállomány szerinti rangsorában. Bár a tőkemegfelelési mutató néhány tized százalékponttal, 10,8 százalékra csökkent, még mindig bőven meghaladja az előírt értéket.

Ami pedig az idei kilátásokat illeti, a közlemény szerint a piaci környezetre tekintettel 2009-ben az MKB Bank csoport a stratégiai alappilléreinek megerősítését helyezi előtérbe: így az idén a belső konszolidációra összpontosítanak, a stabilitás, a biztonságos működés, a megfelelő likviditás és szilárd tőkeerő primátusával. VG

Bankmentő csomag Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság KK - HR szakoldalak KK - Főoldal jobb Bajnai Gordon Környezetvédelem - Globalizáció Gyógyítás-finanszírozás A szerkesztő ajánlja KK - Vállalati szemmel KK - Perkalauz Felmérések autóipar Gyurcsány Ferenc lemondott Elemzői vélemények Bűnügyek KK - Hírek röviden Gyurcsány Ferenc Reklám és Média Részvénypiacok Bokros Lajos Deviza- és árupiac Veres János Fúzió és akvizíció KKV aloldal IMF-megállapodás Magyar Telekom Nyrt. Befektetési lehetőségek Vaskerék MDF-ügyek Egyesült Államok EU aloldal biztosítás Tudomány - Kultúra BÉT infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás