Világgazdaság

Átlépte a "bűvös" részesedést a TV6, a Viasat jól teljesít

A válság ellenére nőni tudott a Viasat Hungária Zrt. bevétele az idei első negyedévben: a tulajdonosi háttere miatt svéd koronában számoló televíziótársaság 6 százalékos bővülést produkált a tavalyi év azonos időszakához képest.

Forintban mérve még nagyobb lehetett a növekedés, a pontos adatot azonban a cég nem publikálta. Nem tettek közzé abszolút számokat sem, ám a bővülés üteméből kikövetkeztethető, hogy a tavalyi első negyedév 42 millió koronás (a cég akkori tájékoztatása szerint 1,16 milliárd forintos) bevétele után az idei első három hónapban mintegy 44,5 millió korona lehetett a bevétel.

Némileg árnyalja ugyanakkor a képet, hogy a társaság reklámbevételei stagnáltak, igaz, erőteljes volt a növekedés a kábelcégektől származó bevételek tekintetében. A válság nyomán jelentősen mérséklődött a reklámköltés a televíziós piacon, becslések szerint 10-12 százalékkal éves összehasonlításban.

A televíziótársaság csatornái jól szerepeltek az elmúlt egy évben, a Viasat3 úgynevezett kereskedelmi közönségaránya a tavalyi első negyedéves 6,6 százalékról mostanra 7,9 százalékra emelkedett. Jól muzsikált a társaság másik csatornája, a TV6-is, amelynek közönségaránya a piac által „bűvösnek" tartott 1 százalék körül stabilizálódott.

A Viasat3 és a TV6 – közép- és kiscsatorna társaihoz hasonlóan – sokat profitált a válság nyomán megemelkedett nézettségből; iparági adatok szerint az idei első negyedévben 0,9 százalékkal több magyar nézett televíziót, mint egy évvel korábban. Az elmúlt években a nézettség még folyamatosan csökkent.

Viasat részesedést TV6 eredmény profit televízió csatorna tv válság közönségarány