Világgazdaság

Baltikum: leminősítve

Egy fokozattal leminősítette mindhárom balti ország hitelbesorolását a Fitch. Az új besorolás tükrözi a romló gazdasági kilátásokat, melyek további nyomást helyeznek a makroökonómiai keretekre.

A leminősítés indoklásában kiemelték a zuhanó ingatlanárakat, a bankok helyzetének jelentős romlását, valamint az emelkedő munkanélküliséget -mindez együttesen szorult helyzetbe hozza a kormányokat és adósságaik törlesztésének érdekében költségvetésük jelentős lefaragására kényszeríti őket - írja a Wall Street Journal.

Az új minősítés egyben tükrözi a régió sebezhetőségét: elég a legutóbbi lett fejleményekre tekinteni, ahol a kormány bukása mellett egy a gazdaságnak egy 7,5 milliárd eurós IMF-mentőcsomagra volt szüksége.

Lettország minősítése így BB+, ami már a befektetési kategória alatt van. Észtországé BBB+, Litvániáé BBB. A Fitch mindhárom esetben a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben.

Autók Baltikum Lendvai Ildikó Pénzügyi és gazdasági válság TriGranit Bajnai Gordon leminősítés Vállalati jelentések Vértes András Lettország Dávid Ibolya forintárfolyam autóipar Apple Gyurcsány Ferenc lemondott Elemzői vélemények General Motors litvániaGyurcsány Ferenc Részvénypiacok VPOP Szűcs Erika herényi károly Élelmiszerpiac A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Wall Street Szili Katalin ING Mol észtország Piacbefolyásoló adatok Tudomány - Kultúra Bajnai Gordon kormányfő lett Barack Obama Fitch Gráf József