Világgazdaság

Sólyom fáziskéséssel akadt ki a "cigánybűnözésen"

Szabó Máté megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat a köztársasági elnök szerint

Szabó Máté megütközést kiváltó megnyilvánulásai veszélyeztetik az országgyűlési biztos intézményébe vetett bizalmat - szögezte le Sólyom László köztársasági elnök szerdán, amikor hivatalában fogadta az állampolgári jogok országgyűlési biztosát - olvasható a Köztársasági Elnök Hivatalának honlapján. Az államelnök nyilatkozatában Szabó Máté egyetlen ombudsmani hivatalra vonatkozó elképzeléseit sem támogatta. 

A találkozón az államfő felhívta Szabó Máté figyelmét, hogy csak a másik három - az általános ombudsmannal egyenrangú - országgyűlési biztossal együttműködve hatékony a jogvédelem. Szabó korábban azt hangoztatta, hogy a négy különálló országgyűlési biztost Európában magyar hóbortnak tartják, ehelyett egységes ombudsmani intézménnyel lehetne az alapjogok védelmét biztosítani.

A köztársasági elnök azt követően kezdeményezett találkozót az állampolgári jogok országgyűlési biztosával, hogy az ombudsman a Figyelőnetnek adott interjúban azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből "kirajzolódott a kimondhatatlan: a "cigánybűnözés" profilja". Az ombudsman "cigánybűnözéssel" kapcsolatban tett kijelentése miatt tucatnyi civil és jogvédő szervezet tiltakozott , s többen lemondásra is felszólították.

Szabó Máté az interjú megjelenését követően visszavonta a "cigánybűnözésről" szóló kijelentéseit, de kijelentette: csak akkor mond le, ha olyan szervezetek szólítják erre fel, amelyeket az alkotmány erre feljogosít.

cigánybűnözés Szabó Máté