Világgazdaság

Újabb európai ország szorul pénzügyi segítségre

Észtország több mint félmilliárd eurós kölcsönt szeretne kérni az Európai Beruházási Banktól (EIB) és egy svéd banktól, részben költségvetési egyenlegének javítására, részben strukturális beruházásokhoz. A kölcsönöket a svéd banknak legkevesebb két év alatt, az EIB-nek csak 15 év alatt fizetné vissza.

Az ország gazdaságának visszaesése folytatódik: friss adat szerint márciusban is - közel egy éve már minden hónapban - esett az ipar kibocsátása és a kiskereskedelmi forgalom is.

Az ipar az egy évvel korábbi kibocsátásától a téli utolsó hónapokban mintegy 30 százalékkal maradt el, a kiskereskedelmi forgalom a februári 18 százalék után márciusban 14 százalékos visszaesést jelzett. Az észt ipar teljesítménye uniós szinten a legrosszabb, elsősorban az exportrendelések visszaesése miatt.

Lettországban a kiadások csökkentése - ami a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárása hitelének fejében - még mélyítheti a recessziót. Erről a balti ország miniszterelnöke beszélt Angela Merkel kancellárral folytatott tanácskozása után, megjegyezve, hogy a kiadáscsökkentési igény alapján a már 15 százalékkal mérsékelt béreket a közszférában még további 20 százalékkal kellene csökkenteni.

A GDP-arányos államháztartási deficit mindenképp 7 százalék körül lesz, most az IMF beleegyezését várják ehhez a makroadathoz. A nemzetközi pénzügyi szervezet igenje nélkül kétséges, hogy Lettország megkapja az IMF-től a visszatartott 200 millió eurós hitelrészt.

Az ország összesen 7,5 milliárd eurónyi pénzügyi segítségben részesülne a tavaly decemberben létrejött megállapodás szerint. Gazdasága az idén az IMF szerint 12 százalékkal zsugorodik, és jövőre is alig, ha egyáltalán, várható majd növekedés

gazdasági válság balti államok észország