Világgazdaság

60 százalékos Fidesz győzelmet, és előrehozott választásokat jósol Schmitt

Elsöprő, 60 százalékos Fidesz-győzelemben és 45 százalékos részvételi arányban bízik a június 7-ei európai parlamenti választáson Schmitt Pál. A Fidesz-KDNP listavezetője az MTI-nek adott interjújában nem zárta ki egy novemberi előre hozott választás esélyét sem, valamint beszélt az elmúlt öt év uniós mérlegéről, a Fidesz európai célkitűzéseiről és személyes szerepvállalásáról is.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a 22 EP-képviselői helyből mennyivel lenne elégedett, Schmitt Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy a közelmúltban a pécsi polgármester-választáson, a IX. kerületi és a csepeli időközi választáson 60 százalékos eredményt ért el a Fidesz. Mint mondta, az EP-választáson is elégedett lenne a 60 százalékos eredménnyel, ami 13-14 képviselői helyet jelentene  - írta a szoljon.hu az MTI cikke alapján.

"Ha a szavazatukat leadó emberek 60 százaléka nemet mond a mostani a kormányzásra, és igent a változásra, akkor annak muszáj, hogy hatása legyen. Egy normális demokráciában, ha az emberek 60 százalékra elfordul a kormánytól és a miniszterelnöktől, akkor azok felállnak" - jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy mindenképpen túl kellene szárnyalni a 2004-es EP-választás 38,5 százalékos részvételi arányát. "Bízom abban, hogy 45 százalék körüli lesz a részvétel, és megszülethet az a fideszes győzelem, ami visszavonulásra késztetheti a szocialistákat" - fogalmazott.

A Fidesz és a KDNP közös listájának vezetője emlékeztetett arra, hogy 2004-ben az EP-választásokon "látványosan győzött" a Fidesz, és két hét múlva már nem ugyanaz volt a miniszterelnök és az MSZP elnöke. Úgy vélte, ha most egy látványos vereség a kormányoldalon "bomlást" indít el, akkor az már szeptemberben érezhető lesz, hiszen akkor kezdődik a költségvetés tervezése. Ha ezt nem vállalják, és felállnak, akkor rá 72 napra, novemberben lennének az előre hozott választások - mondta a politikus, aki szerint ennek van esélye, bár nem sok, mert látható "mennyire ragaszkodnak a hatalomhoz".

Sió előrehozott választások Schmitt Pál EP-választások fidesz-győzelemKSH Fiat Magyarország General Motors ThalesNano Zrt. Magna Magyar Telekom Nyrt.