Világgazdaság

Feketén takarékoskodunk – Hogyan változik a kávé ára itthon?

Magyarországon legfeljebb a forint árfolyamváltozásainak hatására drágul a fekete, a kávé világpiaci árnövekedése nem gyűrűzik be hozzánk. A hazai piacon ugyanis marginális szerepet tölt be az évtizedes rekordárfolyamot átlépő kolumbiai kávé – olvasható a Caffé Perté közleményében.

A kolumbiai kávé márciustól kezdődött jelentős drágulása nem emeli hazánkban kávé árát. A kávétőzsdén ugyan valamelyest növekedtek az árak, de a világ legnagyobb exportőre, Brazília kávéjának árfolyama nem változott érdemben.

Áremelkedést a forint gyengülése okozott, főként azoknál az importőröknél, amelyek nem nyers, hanem már pörkölt formában hozzák be a kávébabot – nyilatkozta a hazánkban saját pörkölő üzemet fenntartó és a kávéházak egyik legnagyobb beszállítójának számító Caffé Perté kereskedelmi igazgatója. Boda Andrea hozzátette: a cég fél évre előre berendeli a feldolgozandó nyerskávé mennyiséget, ennek köszönhetően kisebb az árkockázat, így idén további drágulás legfeljebb az áfa emelése miatt várható.

Ugyanakkor a válság hatására megváltozott fogyasztói szokások következtében a kávéházak forgalma 15 százalékkal csökkent. Az emberek nem isznak kevesebb kávét, inkább annak minőségét adják alább, otthon vagy a munkahelyen fogyasztják el korábbi kávéházi adagjukat – mondta el a szakember.

A kávéházak forgalma az eszpresszó hazájának számító Olaszországban is jelentősen csökkent, de a válság mellett ebben az új kávéfőzési technológiák, így a kapszulás kiszerelés elterjedése is szerepet játszik. Mindez a válsággal együtt jelentős visszaesést, mintegy 30 százalékos forgalomcsökkenést jelent az itáliai kávéházaknak. Az új technológia hazánkban egyelőre kevésbé elterjedt, használatuk főleg irodákban jellemző.

Richter Gedeon Nyrt. BÉT - Napi események pörköl Magyar Tudományos Akadémia nyerskávéMGYOSZ concorde kapszula A szerkesztő ajánlja eszpresszó zuschlag jános kávé Caffé Perté MSZP-ügyek Yahoo Federal Reserve - Fed NGTT Demszky Gábor TVK Nyrt. TESCO-GLOBAL Zrt. bajnai-csomag kávéház