Világgazdaság

Írottkő a legjobban fejlődő ökoturisztikai desztináció

Az Írottkő lett Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja. A pályázatot az Írottkő Natúrparkért Egyesület nyújtotta be. A nyertes az elismerésen túl a turisztikai promócióban is segítséget kap.

A „Magyarország legjobban fejlődő ökoturisztikai desztinációja” pályázati felhívásra 16 pályázat érkezett. A pályázatok elbírálása a Magyar Turizmus Zrt. mint kedvezményezett szervezeti keretei között, továbbá külső szakértők bevonásával zajlott le. A formai és többlépcsős szakmai értékelést a Magyar Turizmus Zrt. és a Turisztikai Szakállamtitkárság által felállított Értékelő Csoport végezte. Az értékelés során sor került a pályázó térségek helyszíni meglátogatására is.

A végleges döntést egy szakmai zárókonferencia keretei között egy döntőbizottság hozta meg, amely turisztikai szakemberekből és turisztikai szakmai szervezetek képviselőiből állt. A május 22-én megrendezett zárókonferencián az öt legjobb eredményt elért desztináció kapott bemutatkozási lehetőséget, majd ezt követően a döntőbizottság zárt ülésen hozta meg a végső döntést. A döntőbizottság döntésénél figyelembe vette a térségek pályázati anyagait, az értékelő csoport által készített értékeléseket, a helyszínbejárások tapasztalatait, valamint az elhangzó prezentációkat.

 

A pályázaton nyertes desztináció, az Írottkő Natúrpark, jogosult a ,,Kiváló Európai Desztináció – European Destination of Excellence’’ cím használatára.

Az elismerő címet elnyert magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a Magyar Turizmus Zrt. segítséget nyújt. A nyertes térség részt vehet továbbá a 2009-es Európai Turizmus Fórumon Brüsszelben, ahol európai társaival együtt átveheti a ,,Kiváló Európai Desztináció” díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös Kiváló Európai Desztináció turisztikai portálon való megjelenési lehetőség és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. Részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben.

Kiváló turisztikai célpontok

Az Európai Bizottság 2008-ban harmadik alkalommal írt ki pályázatot az úgynevezett ,,European Destinations of Excellence”, azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk” témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa. A projekt évente változó témában kívánja tagállamonként egy-egy díjazott desztináció kiválasztását ösztönözni.

A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai kiadvány készül, továbbá megjelenési lehetőséget kap a Magyar Turizmus Zrt. microsite-ján, az eden.itthon.hu honlapon, az MTV1 ,,Programajánló” című műsorában, valamint az UTAZÁS 2010 kiállításon a Magyar Turizmus Zrt. standján. A Magyar Turizmus Zrt. továbbá tanulmányutat is szervez a nyertes térségbe.

Külön díjazásban részesült a győztes térséget követő legjobb négy desztináció is, így a Tisza-tó, Balaton-felvidék, Körös-szög és Orfű.

Az Írottkő Natúrpark a nyugat-dunántúli régióban, Vas megye észak-nyugati részén, az Alpokalja nagytájon helyezkedik el. Nevét a Dunántúl legmagasabb pontjáról, a magyar-osztrák határon található 882 méter magas Írottkő hegycsúcsról kapta. A natúrpark jelentős természeti értékekkel, történelmi, kulturális örökséggel rendelkező tájegység, amely 16 település teljes közigazgatási határát foglalja magában. A szemet gyönyörködtető tájkép, a Kőszegi-hegység természeti öröksége, az országos és helyi jelentőségű védett területek, patak menti rétek, famatuzsálemek, parkok, különleges szépségű geológiai képződmények rabul ejtik az idelátogatókat.

A nyertes az elismerésen túl a turisztikai promócióban is segítséget kap.VG Online Kiváló turisztikai célpontok Az Európai Bizottság 2008-ban harmadik alkalommal írt ki pályázatot az úgynevezett ,,European Destinations of Excellence”, azaz a ,,Kiváló Európai Desztinációk” témában. A pályázat keretében megvalósítandó projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az európai turisztikai desztinációk értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a társadalmi-kulturális-környezeti fenntarthatóság elvei mentén végző desztinációk promócióját támogassa. A projekt évente változó témában kívánja tagállamonként egy-egy díjazott desztináció kiválasztását ösztönözni. -->

turizmus Dávid Ibolya Magyar Turizmus Zrt. Surányi György Kőszeg Turisztikai SzakállamtitkárságFodor Gábor Írottkő Paul Krugman infokommunikáció Oszkó Péter