Világgazdaság

Ismét tőkeinjekciót kapott a Malév

Május végéig 10 millió euróval emeli meg a Malév tőkéjét a Vnyesekonombank (Veb) – közölte Anatolij Ballo, a magyar légitársaság igazgatóságának elnöke. A Malév finanszírozásáról és lehetőségeiről szóló sajtótájékoztatón Ballo elmondta, június végéig hároméves üzleti tervet fogadnak el, amelynek révén a társaság nyereségessé válhat.

Anatolij Ballo többszöri kérdésre sem akarta megmondani, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) által februárban lehívott 32 millió eurót átutalták-e, mindössze annyit közölt: „bizonyos határidőn belül eleget tesznek a kötelezettségnek”. Ennek részben Magyarország uniós tagságából eredő akadályai vannak. Ballo leszögezte, a Veb hajlandó finanszírozni a Malév további működését.

Mint ismeretes, az MNV Zrt. a privatizációs kötelezettségek elmulasztása miatt még februárban hívott le 4 millió eurót kitevő garanciát, ám ez még nem érkezett meg, ezért a vagyonkezelő úgy döntött, hogy a fennmaradó 28 millió eurót is lehívja a Malév kisebbségi tulajdonosától, a Vnyesekonombanktól.

A Malévnál legutóbb márciusban emeltek tőkét, akkor 3 milliárd forintot pumpáltak a nemzeti légitársaságba. Az árfolyamot tekintve hasonló mértékű tőkeinjekciót kap most is a Malév.

A légitársaság keddi igazgatósági ülésén elfogadták az idei üzleti tervet, erről konkrétumot azonban nem akartak közölni. Martin Gauss, a légitársaság vezérigazgatója kifejtette, előbb a dolgozókkal szeretnék ismertetni a részleteket. Hozzátette, a jelenleg 3000 főt foglalkoztató Malévnál a közeljövőben nem lesz drámai létszámleépítés, mindössze a piaci igényekhez alakítják a létszámot. A flottát érintő változásokról június végén adnak információt.

A Malév védtelen. Anatolij Ballo szerint a magyar légitársaság védtelen az európai légipiacon, még akkor is, ha olyan tőkeerős tulajdonos áll mögötte, mint a Vnyesekonombank. Oroszországban az állam jelentős kedvezményekkel, kamattámogatással segíti a saját tulajdonú vállalatokat, ám ezt a Malévvel, Magyarország uniós tagsága miatt, nem tehetik meg – fejtette ki Ballo.

Egészségbiztosítás Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) KK - Főoldal bal elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF Pályázati forródrót OTP turizmus Politikai közvélemény-kutatások Környezetvédelem - Globalizáció Göncz Kinga A szerkesztő ajánlja Vállalati jelentések európai parlamenti választás forintárfolyam Felmérések influenza autóipar Elemzői vélemények KPMG–BME Akadémia - VG konferencia Bűnügyek Gyurcsány Ferenc gyógyszeripar repülés Részvénypiacok OMV Ausztria A szociális és adórendszer átalakítása Jobbik-ügyek Deviza- és árupiac KKV aloldal utazás Befektetési lehetőségek Mol Botrányok a politikában Euróbevezetés Tudomány - Kultúra infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon