Világgazdaság

Le az ál-ingatlanközvetítőkkel! - Támogatja a szigorítást az OC

Egy tavalyi felügyeleti vizsgálatot követően az ügynöki tevékenység törvényi szabályozását, a szakmán belüli átláthatóbb rendszer kialakítását sürgeti a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

Bár a feltárt problémák sokfélesége jogossá teszi a szigorításokat, az Otthon Centrum Center szerint azonban a szabályozásnál ügyelni kell arra, hogy az ne hozza versenyhátrányba a minőségi munkát végző tanácsadókat – fogalmaz a cég közleménye.
 
Az Otthon Centrum szerint az elmúlt években a pénzügyi termékek egyre bonyolultabb és összetettebb formáinak megjelenésével az ügynökök szerepe jelentősen megnőtt. Emellett piaci súlyuk is látványosan nőtt, s az ügynökök által közvetített lakossági devizahitelek állománya mára már számos banknál meghaladja az ötven százalékot. Ehhez képest, a tavalyi ügyfél-elégedettségi felmérés szerint csak minden harmadik ügyfél kap a hitelközvetítőtől olyan részletes tájékoztatást, amely mindenre kiterjed, és 50 százalékban lényeges információkat csak külön kérdésre mond el az ügynök. 


 
Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Centerét működtető HC Központ Kft. ügyvezető igazgatója szerint mindenesetre örömteli, hogy a PSZÁF felszínre hozta a problémát.  „Fontosnak tartjuk, hogy a közvetítők szabályozása teljes körűen, ugyanakkor tevékenységi alapon megtörténjen. Nem lenne célszerű a biztosítás- és a hitelközvetítés szabályait összemosni; bár vannak hasonlóságok, de más a két tevékenységi kör, amit a szabályalkotásnál figyelembe kell venni.” – mondta a szakértő.
 
„Senkinek nem érdeke, hogy hozzá nem értők adjanak tanácsot milliós döntésekkel kapcsolatban.” – véli Bánfalvi László. „Nem látom annak akadályát, hogy hasonlóan más szakmákhoz, az ügynöki munkát is regisztrációhoz kössék, és ezáltal egy mindenki számára hozzáférhető, publikus adatbázisból bárki ellenőrizhetné, hogy bejegyzett tanácsadóval, vagy álközvetítővel van dolga.”

Egészségbiztosítás Autók BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) Devizakereskedőknek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF Pályázati forródrót KK - Képzés Medicina ügyfél-elégedettség Sziget Fesztivál BKV orosz-ukrán gázvita Vállalati jelentések Lakossági energiaellátás európai parlamenti választás Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Felmérések influenza autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás Bűnügyek General Motors autó szabályozás repülés ingatlanközvetítő Panasonic South-East Europe Kft. A szociális és adórendszer átalakítása fogyasztási cikkek KK - Pszichológusvélemény A munka világa fogyasztóvédelem Zöld ügyek GDP-adatok Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában MVM Egyesült Államok Tudomány - Kultúra infokommunikáció Gázvezetékek Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon Otthon Centrum