Világgazdaság

A kalózokat is megmozgatta Michael Jackson halála

A pop királyának váratlan halála a zenerajongók és a médiumok érdeklődésének felkeltése mellett nem csak a zeneboltok forgalmát lendítette fel, de a kalózlemezek értékesítőinek bevételeit és a fájlcserélő oldalak forgalmát is jelentősen megnövelte.

Miközben rajongóinak ezreit sokkolta kedvencük hirtelen halála, a hamisítók azonnal lecsaptak a Michael Jackson halálában rejlő tisztességtelen üzletre. Az ABS CBN News értesülései szerint a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában a hamisítók gyakorlatilag tömegtermelésre álltak át és százával gyártják a kalóz Jackson-lemezeket - írta a hamisitasellen.hu.

A hamisítványokkal kereskedők átlagosan 20-30 peso (USD 0,41 - 0,62) közötti árat kérnek a kalózlemezekért, míg az eredeti albumok bolti ára megközelítőleg 300 peso lenne (USD 6,2). Az egyik manilai hamisítványokkal kereskedő eladó elismerte ugyan, hogy tevékenysége jogszabálysértő, de mint mondta a kalózlemezek iránti hatalmas érdeklődés akkora bevételt jelent számára, hogy az felülírja ez irányú aggályait.

Egy másik helyi kalóztermékekkel kereskedő szintén arról számolt be, hogy a popsztár halála ismét fellendítette az érdeklődést az énekes munkássága iránt. Mint mondta, korábban alig néhány darab Jackson-lemezt tudott eladni, halála óta viszont naponta 30-50 darabot értékesít ezekből.

Nem csak a kalózlemezekkel kereskedők bevételeit, de a TorrentFreak beszámolója szerint a fájlcserélő oldalak forgalmát is jelentősen fellendítette a popkirály halála. Jackson halálhírének bejelentését követően az egyik legismertebb és legnagyobb fájlcserélő portálon, a Mininován is jelentősen megugrott a forgalom.

Néhány óra leforgása alatt Michael Jackson neve lett a leggyakrabban keresett kifejezés a portálon, huszonnégy órán belül pedig több százezer alkalommal töltötték le az énekes illegális úton elérhető albumait. Mindennek eredményeként a Jacksonhoz köthető torrentek kerültek a Mininova letöltési toplistájának élére is.

Jackson lemezek kalózok