Az áfakulcsok változása összesen 3,5 százalékos áremelkedést jelentene az élelmiszereknél, ha az éves szinten érvényesülne - mondta Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető kutatója az MTI-nek. Hozzátette: az áfaemelés - a keresleti korlátot is figyelembe véve - várhatóan csak egy százalékkal emeli a fogyasztói árakat az élelmiszereknél.
Elmondta: az elmúlt évekhez képest az idén várhatóan tovább csökken az élelmiszerek áremelkedése, és éves szinten 6 százalék körül mozog majd. Ez lényegesen alacsonyabb, mint a 2007-es 11,5 százalékos vagy a múlt évi 10,2 százalékos élelmiszer-áremelkedés volt. Szabó Márton szerint tovább folytatódik a tejágazatban a visszaesés, és emiatt a tejtermékek ára is tovább csökken.
Várhatóan egy liter tejért átlagosan kevesebbet, mint kétszáz forintot kell majd fizetni, szemben a korábbi hónapok 220 forintos literenkénti árával. Kifejtette: enyhén nő ugyanakkor a baromfihús ára, mivel annak relatív olcsósága növeli a keresletet e termék iránt. Az ősszel várhatóan enyhén emelkednek majd a kenyér és a pékáruk árai is, mivel a gyengébb búzatermés miatt várhatóan a liszt ára is drágulni fog. Szerinte nem kell aggódni amiatt, a múlt hónapban kiugróan magas volt az élelmiszerek áremelkedése, mivel ez a primőr zöldségek, gyümölcsök "belépésének" volt köszönhető.
A kutató úgy véli: az élelmiszereknél az csak egy százalékkal haladja meg az általános inflációs szintet Magyarországon 2009-ben. Bakos Erzsébet, a Tej Terméktanács szakmai koordinátora elmondta: a tejtermékek esetében az elhatározott 2 százalékpontos áfa-csökkentést a kereskedők várhatóan nem érvényesítik majd a fogyasztói árakban. Hozzátette: több kereskedelmi cég ugyanakkor megkereste a termelőket, hogy a tervezett áfa-emelés hatását az árak csökkentésével ellensúlyozzák.
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke azt emelte ki, hogy a húsipari feldolgozók egyértelműen versenyhátrányba kerülnek a tejtermékekkel szemben, mivel 7 százalékpontos áfa-különbség lesz a két termékcsoport között. A szakember szerint ugyanakkor tovább csökken majd a hústermékek várható forgalma, emellett a feketegazdaság előretörésétől is tart.
Ez utóbbi jelenleg a friss termékek és tőkehúsok körében már meghaladja a 30 százalékot a szakember becslése szerint. Mártonffy Béla, a Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója kifejtette: a csökkenő termelői árak mellett a tervezett 5 százalékpontos áfa-emelés a termelőket áremelésre késztetné, ám ezt a kereskedők általában nem fogadják el.
A szakértők úgy vélték: a kereskedők az áfaemelés hatását a termelőkre akarják majd hárítani. Ezt a magatartást általában elfogadhatatlannak tartották a termelői, feldolgozói szakmai szervezetek képviselői.