Világgazdaság

Kósa: a magyarok érdekképviseletére a szocialisták alkalmatlanok

Amennyiben a Fidesz a megszerezhető 22 mandátumnak több mint a felét "összeszedi", akkor az már óriási siker - állítja Kósa Lajos a párt alelnöke. A politikus szerkesztőségünknek adott villáminterjújában kiemelte: a többi hely már csak bónusz.

- Lefutott meccs a vasárnapi EP-választás?

- Ha a Fidesz a megszerezhető 22 mandátumnak több mint a felét megszerzi, akkor az már óriási siker. Minden további befutó hely már csak bónusz. Egy ekkora arányú győzelem azt vetíti előre, hogy egy országgyűlési választás után a Fidesz egyedül alakíthatna kormányt.

- A kampányuk a belpolitikáról szólt. Az eredménynek is belpolitikai következményei lesznek?

- Természetesen, de ez eddig is így volt, nemcsak Magyarországon, hanem más európai országban is. Az MSZP öt évvel ezelőtt is azt hangsúlyozta a kampányban, hogy az eredménynek kizárólag az európai képviselet összetételére van hatása, a választás után három héttel mégis lecserélték az ország miniszterelnökét és pártjuk elnökét is. Most is hasonló történhet.

- Azért fog 60-70 százalék a Fideszre voksolni, mert ennyire jó a programja vagy a kormány elleni protest szavazás miatt?

- Mind a kettő közrejátszik benne. Mivel az emberek pártokra szavaznak, csak az eddig elvégzett teljesítmény alapján tudnak dönteni. A számonkérés Brüsszelen nem történhet meg, csak a kormányon. A bizalom pedig már régen elveszett és a Bajnai-kabinet is rosszul teljesít. Olyan képviselőkre van szükség az Európai Parlamentben, akik a magyar érdeket képviselik, erre pedig a szocialisták alkalmatlanok.

Holnap Lendvai Ildikóval olvashatnak interjút. Az MSZP elnöke szerkesztőségünknek többek között az adóváltoztatások szükségességéről, a Reformszövetség javaslatairól és a kényszerintézkedések szükségességéről is beszél.

mandátum hely Kósa Lajos választás Fidesz EP