Világgazdaság

Lesz-e kamattartás?

A monetáris tanács hétfőn nem változtat a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjén a Reuters napokban elkészült felmérése szerint, miközben az év végére 8,5 százalékra csökkenhet az alapkamat.

Az elemzők szinte egybehangzóan állítják, hogy júniusban sem módosít a 9,5 százalékos alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank.

A szakértők körében az a vélemény alakult ki, hogy 2009 végére az alapkamat 8,5 százalékra, 2010 végére 6,9 százalékra csökken. Az inflációs előrejelzések ugyanakkor felfelé mozdultak: a várható áfaemelés nyomán az idei átlagos 5,1 százalék, a decemberi, éves összehasonlításban 8,2 százalék lehet.

A jövő évre 4,5 százalékos átlagos fogyasztói áremelkedést mutat az elemzői konszenzus, 2010 decemberére ugyanakkor már visszatérhet a három százalékos középtávú inflációs cél alá: 2,85 százalékra esik le a 12 havi infláció. A arányos államháztartási hiány az elemzők szerint is 3,9 százalék lesz 2009-ben és 3,8 százalék lesz jövőre, ami azonos a kormányzati előrejelzéssel.

A monetáris tanács tavaly októberben 8,5 százalékról 11,5 százalékra emelte az alapkamatot, majd november 24-én, december 8-án és december 22-én 0,5-0,5 százalékponttal csökkentette. A január 20-i kamatdöntő ülésen újabb 0,5 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, így alakult ki a jelenleg érvényes 9,5 százalékos kamat.

Bankmentő csomag Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót kamattartás TV-csatornák Mahmud Ahmedinedzsád A szerkesztő ajánlja Vállalati jelentések forintárfolyam Orbán Viktor Apple Elemzői vélemények General Motors Gyurcsány Ferenc Simor András Google Inc. A szociális és adórendszer átalakítása MSZP-ügyek Intel Élelmiszerpiac A munka világa Gazdák és termelők Botrányok a politikában Európai Unió Egyesült Államok monetáris tanácsMSZP-ügyek infokommunikáció kamat Adórendszer Magyarországon Jean-Claude Trichet