Világgazdaság

Ma eldől a szociális mentőöv sorsa

Ma dönt a kormány arról a szociális kríziskezelő programról, amelynek első szakaszában mintegy 30-50 ezer ember kaphatna kis összegű, vissza nem térítendő állami támogatást.

Az állam egymilliárd forintos nyitott krízisalapot hoz létre – ezt egészíti ki például Bajnai Gordon miniszterelnök fizetése, valamint az állami cégek vezetőinek kétmillió forint feletti jövedelemrésze is.

 S várják a külső hozzájárulásokat is: a múlt héten például az MGYOSZ egymillió forintot ajánlott fel e célra, amikor Bajnai Gordon kormányfő beszámolt a tervezett programról.

A program azoknak nyújtana gyors segítséget, akik a pénzügyi-gazdasági válság miatt veszítették el munkahelyüket, emelkedett a lakásuk törlesztőrészlete vagy csökkent a családi jövedelmük.

Az egyszeri, vissza nem térítendő támogatás összege családonként legalább 20 ezer, legfeljebb 50 ezer forint lehet, ám kivételes méltányosság esetén akár 100 ezer forintos segítség sem kizárt.

A rászorulók 2009. augusztus 1-jétől nyújthatják be igényüket a helyi jegyzőnek, ha megfelelnek a feltételeknek. A gyorssegélyre a többi között azok a 18 év feletti aktív személyek jogosultak, akik nem részesültek önkormányzati segélyezésben.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Magyar Nemzeti Bank (MNB) krízis Bajnai OTP A szerkesztő ajánlja krízisalap vissza nem térítendő támogatás MSZP-ügyek Deviza- és árupiac szociális MGYOSZ rászorulóBankmentő csomag