Világgazdaság

Országos patikanap az allergia jegyében

A patikanapot a Magyar Gyógyszerészi Kamara rendezi. A központi megnyitót a fővárosban és Egerben tartják, ahol - és az ország számos, csatlakozó gyógyszertárában - egész nap ingyenes szűrővizsgálatokkal és szaktanácsadásokkal várják az érdeklődőket.

Az immár hagyományossá vált patikanapon allergia tanácsadás és szűrés mellett vérnyomásmérést, vércukorszintmérést, koleszterinszint- és trigliceridszint-mérést, testösszetétel-mérést, COPD mérést is végeznek a szakemberek a holnap tartandó rendezvényen.

Hazánkban az elmúlt évtizedekben az allergiás megbetegedések előfordulási gyakorisága ijesztő ütemben nőtt. A felső légúti allergiában érintett a lakosság 15-25 százaléka, a legkülönbözőbb bőrallergiák minden ötödik ember életét keserítik meg, míg táplálékallergiában, gyógyszerérzékenységben körülbelül a lakosság két százaléka érintett. Kifejlődött asztmát a népesség 1,5 százalékánál diagnosztizáltak. Mivel egy-egy betegnél többfajta túlérzékenységi reakció is megjelenhet, így ezek a számok részben fedik egymást - ezek alapján a magyarországi allergiások számát általában harminc százalék körülire becsülik.

Az allergiás betegségeknek rendkívül szerteágazó tünetei lehetnek, ezek a tünetek a kiváltó októl függően és egyénenként változó módon egymással kombinálódhatnak. Leggyakoribb tünetek a nehézlégzés, idült nátha- és kötő hártyagyulladás, emésztési panaszok, bőrproblémák, főleg ekcéma, a csalánkiütés A szervezetbe bárhol bejutó anyag egyébként az arra érzékeny egyénnél ellenanyag termelést indít be. Az allergiás reakciót így több ponton tudják az orvosok gyógyszeresen befolyásolni. Ám ehhez szükség van a betegek kivizsgálására. Az allergiás betegségekre való fogékonyságot atópiának nevezik, amely veleszületett hajlamot jelent. Ám az allergiás betegség kifejlődéshez számos környezeti tényező is szükséges.

Az allergia védekezőrendszerünk megváltozott válaszát jelenti különböző, egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben. A tünetek kialakulásának feltétele a kritikus anyaggal (allergén) történt előzetes találkozás. Ezek között vannak a különféle fű- és fa pollenek, amelyek tavasztól késő őszig irritálják az arra érzékenyeket. Az egyik legveszélyesebb allergén a parlagfű, amely irtása ellen összefogtak a különféle szaktárcák, az önkormányzatok pedig büntetik az elhanyagolt földek és kertek gazdáit.

Autók BÉT - Napi események GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok sztrájk Pénzügyi és gazdasági válság KK - HR szakoldalak Bajnai Gordon OTP turizmus Politikai közvélemény-kutatások Környezetvédelem - Globalizáció Értékpapír-elemzés BKV Lakossági energiaellátás európai parlamenti választás akciók Nyugdíjkérdés Magyarországon forintárfolyam Felmérések influenza autóipar Elemzői vélemények Bűnügyek Országos patikanap katasztrófák Gyurcsány Ferenc repülés Betéti kamatok Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása Jobbik-ügyek Élelmiszerpiac fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek KKV aloldal utazás Wallis Zrt. Befektetési lehetőségek Európai Unió Vaskerék Egyesült Államok HospInvest Tudomány - Kultúra infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon