Világgazdaság

Botrány a CIA körül - Titkos programokat hallgattak el?

Vezető demokrata politikusok szerint a CIA több titkosszolgálati programot hallgatott el a szenátorok elől Dick Cheney akkori alelnök utasítására.

E programok léte nyolc éven át maradt titokban és jellegük máig ismeretlen. Dianne Feinstein demokrata szenátor, aki egyszersmind a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke, vasárnap a Fox News tévének nyilatkozva közölte, hogy Leon Panetta, a CIA új főnöke tájékoztatta őt a titkos programok létéről június 24-én, és intézkedett azok leállításáról – jelenti a BBC.

A most felszínre került titkos programmal kapcsolatban egyelőre nem ismertek a részletek. A Wall Street Journal információi szerint ugyanakkor a projekt Al-Kaida terroristák elfogására koncentrált volna. A tervet a jelenlegi információk szerint nem valósították meg és az illetékesek vitatják azt is, mekkora súlyú titkosszolgálati műveletről lett volna szó.

Feinstein szenátor szerint a titkolózás mögött Cheney volt alelnök ált, aki eddig az ügyben nem volt hajlandó nyilatkozni. A honatya szerint vélelmezhető, hogy a Bush-kormány megszegte a törvényt, hiszen a kongresszusi képviselőket nem lett volna szabad bizonytalanságban tartani, annak ellenére sem, hogy az ország ekkor még a szeptember 11-i támadások sokkhatása alatt állt.

A Szenátus elnöke, Nancy Pelosi is úgy nyilatkozott, hogy a CIA félrevezette őt a meghallgatások során a foglyok kihallgatási módszerei, így az úgy nevezett waterboarding kapcsán. Más, vezető demokrata politikusok szintén megerősítették: a CIA elnöke beismerte nekik, hogy az ügynökség még az ő hivatalba lépése előtt rendszeresen megtévesztette a Kongresszus tagjait.

Richter Gedeon Nyrt. BÉT - Napi események Goldman Sachs kongresszus CIA cheney MSZP-ügyek Renault szenátor hírszerzésAXA Bank Europe Bajnai Gordon kormányfő lett retkes attila