Világgazdaság

Magyarország kilátásai elég sötétek

Magyarország kilátásai negatívak maradnak, mivel az államadósság a GDP 84%-ra nő és a következő parlamenti választások után várhatóan újraírják a gazdaságpolitikát – állítja a Standard & Poor's elemzője.

Kai Stukenbrock ezt egy interjúban mondta el tegnap, és hozzátette, hogy „összességében a kockázatok még mindig a negatív kilátásokat erősítik. Bátran állíthatjuk, hogy a helyzet javult március óta, de még mindig sok a kockázati tényező. ”

 

Az S&P azután csökkentette március 30-án az ország minősítését BBB mínuszra, hogy Magyarország 20 millárd eurós nemzetközi felvételére kényszerült, mivel nem tudta teljesíteni rövid távú kötvényekből származó kötelezettségeit. Az S&P figyelmeztetése, miszerint a minősítés várhatóan csökken vagy szinten marad ellent mond azoknak a jeleknek melyek azt erősítik, hogy a kormány költségvetési konszolidációja növelte a befektetők bizalmát március óta.

 

 

Orbán Viktor a Fidesz elnöke még a múlt hónapban elmondta, hogy újra fogja tárgyalni az IMF hitel feltételeit, ha pártja megnyeri a következő választásokat. Véleménye szerint a költségvetés csak másodlagos kérdés a beindítása és a munkahelyteremtés mellett. A pártelnök kritizálta a megszorításokat is, és szorgalmazta, hogy a Magyar Nemzeti Bank minél előbb csökkentse az alapkamatot.

 

 

„Magyarország jelenleg lassan és fokozatosan próbálja visszaszerezni a befektetők bizalmát. Ha a Fidesz nyilatkozatát szó szerint vesszük, ha valóban növelni kívánják az államháztartási hiányt, az összetörheti a befektetők jelenleg törékeny bizalmát.” – tette hozzá Stukenbrock.

IMF hitel Kai StukenbrockBudapest Bank BBB- S&P Fidesz