Világgazdaság

Mitől félünk a legjobban és mi lehet a megoldás?

A fogyasztói magatartás területén tudatosabb viselkedés, s a banki szolgáltatások felé irányuló igények átrendeződése is várható. Egyfajta averzió mutatkozik a hitelekkel szemben, míg a megtakarítások vonzóvá váltak a megkérdezettek egy részének – írja a Szonda Ipsos új kutatása ismertetésében.

A Szonda Ipsos egy kis mintás – száz fős – villámkutatást végzett annak kiderítésére, hogy az emberek vajon mennyire érzik fenyegetve gazdasági helyzetüket, vagyonukat, megszerzett javaikat.
 
A fenyegetettséget 7 fokú skálán mérték („Mennyire érzi fenyegetve a saját és családja gazdasági helyzetét, vagyonát, megszerzett javait?”), és azt találták, hogy közepes szintű „bevallott” szorongás volt jellemző a mintában: a megkérdezettek válaszai alapján a fenyegetettség mértéke 3,9.
 
A megkérdezettek számos fenyegető tényezőt soroltak fel. Ezek előfordulási gyakoriságának sorrendje:

  • a munkahely elvesztése (25 százalék)

  • bűnözők, illetve megélhetési bűnözők (20 százalék)

  • belpolitikai helyzet – „kormányválság” (20 százalék)

  • gazdasági világválság (15 százalék)

  • bankok labilitása, hitelek „bedőlése” (10 százalék)

  • betegség (4,8 százalék)
  • A legnagyobb fenyegetettséget a munkahely elvesztése jelentheti a megkérdezettek számára, vagyis a gazdasági válság negatív hatása ebben a tényezőben mutatkozik meg a legkonkrétabban. Emellett lényeges fenyegető tényezőnek tűnik az áldozattá válás lehetősége is. A megélhetési bűnözés növekedését feltételezik a megkérdezettek a romló gazdasági helyzet és az elszegényedés miatt. Szintén jelentős szorongáskeltő tényező a belpolitikai helyzet, itt említették a kormányválságot – ez is csökkenti az emberek biztonságérzetét. A bankokkal kapcsolatos aggályok is megjelentek, ami hatással lehet a fogyasztói viselkedésre.
     
    A megoldási lehetőségek előfordulási gyakorisági sorrendje:

  • tudatosabb, körültekintőbb magatartás a pénzügyek területén (megfelelő bankválasztás, buktatók elkerülése, üzleti partnerek leinformálása, pénzügyi ismeretek szerzése, kockázatkerülés… stb) (17 százalék)

  • őrzése és értékálló dolgokba való (ingatlan, alacsony de biztos kamatozás) (14 százalék)

  • saját érték növelése a munkaerő piacon (jobb munka, képzés, átképzés) (14 százalék)

  • több lábon állás, második munkahely (12,5 százalék)

  • spórolás (energiával és a szórakozásra szánt összegekkel) (10 százalék)

  • hitelfelvétel elkerülése, „addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!” (9,3 százalék)

  • banki megtakarítások (7,8 százalék)
  • A villámkutatásban megkérdezettek különböző szintű anyagi tartalékaik mellett kellő energiával és motivációval rendelkeznek, hogy megküzdjenek az gazdasági helyzetük fenyegetettsége felett érzett félelmeikkel, vagyis a szorongás rávezeti őket a megoldásra, képesnek érzik magukat arra, hogy a kitűzött cél érdekében többet, jobban dolgozzanak, tudatosabban éljenek.

    Csupán a megkérdezettek 3 százalék látta kilátástalannak a helyzetet, amelyre ő maga nem tud hatást gyakorolni. Érdekes eredmény, hogy a felsorolt lehetőségek mind a személy által kivitelezhetőek, vagyis nem külső segítségre számítanak, hanem saját maguk óvják meg gazdasági helyzetüket, megszerzett vagyonukat.

    munkanélküliség Autók KK - Főoldal bal elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót kutatás felmérésFelmérések KK - Főoldal jobb turizmus A szerkesztő ajánlja BKV Lakossági energiaellátás forintárfolyam Felmérések KK - Toborzás influenza autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás Bűnügyek katasztrófák KK - Hírek röviden oktatás autó Reklám és Média Szonda Ipsos Részvénypiacok A szociális és adórendszer átalakítása SZDSZ-ügyek fogyasztási cikkek Jobbik-ügyek A Madoff-csalás fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac utazás Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Európai Unió Egyesült Államok Piacbefolyásoló adatok biztosítás Tudomány - Kultúra ingatlanpiac válság bajnai-csomag MÁV infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon