Világgazdaság

Keserű idők az édesiparban

Válságos időkben a legelterjedtebb hangulatjavító a csokoládé, azonban az édesipari termék könnyen keserű lehet a fogyasztók számára, ugyanis világszerte áremeléssel fenyegetnek a gyártók. Erre azért lehet szükség, mert a cukor ára régóta nem látott magasságokba emelkedik: a világpiacon 28 éve nem volt ilyen drága a termék.
Brazíliában, a világ legnagyobb cukornádtermelő országában a normálisnál négyszer nagyobb csapadékmennyiség miatt nehézkes a termés learatása. A világ második legnagyobb cukorexportőrének számító Indiából igen erős kereslet várható, ugyanis a cukornádültetvények termése elmarad a korábbitól a júniusi, 83 éve nem tapasztalt szárazság miatt. A Nemzetközi Cukorszövetség becslése szerint a kereslet 5 millió tonnával haladhatja meg a kínálatot a 2010 szeptemberében végződő 12 hónapban.


A hiány miatt a legnagyobb felhasználónak számító USA készletei is megcsappantak, ezért a helyi élelmiszergyártók – többek között a Mars, a Kraft Foods and Hershey Co. – levelet írtak Barack Obamának, amelyben figyelmeztetik az elnököt: ha nem növelik a behozatali kvótát, hiány alakulhat ki az országban az édességekhez használt cukorból. Az amerikai gyárak rekordteljesítménnyel üzemelnek, hogy ellássák a piacot, ennek ellenére is 34 éve nem látott alacsony szinten vannak a tartalékok.
A világpiacon valóban nagy a baj, emelkedő trend figyelhető meg a cukor árával kapcsolatban – számolt be Heikner Tamás, a Solar Capital Market Zrt. üzletkötője. A termék a nemzetközi árutőzsdéken valójában már január óta drágul. Akkor egy font (45 dkg) cukor ára 14 cent volt, ez júniusra elérte a 17-et, tegnap pedig 23,5 centes áron is kereskedtek vele. Könnyen elképzelhető, hogy a tőzsdei termék ára tovább emelkedik, bár egy másik forgatókönyv szerint a közelmúltban tapasztalt profitrealizálás után hirtelen árcsökkenés is jöhet.
A magyar piac cukorigényének mintegy harmadát – 105 420 ezer tonnát – állítja elő az egyetlen hazai gyár, a Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorrépa-feldolgozó üzeme, így a fennmaradó kétharmadot az ország külső – jellemzően uniós – forrásokból pótolja – tájékoztatott Fischer Béla, a társaság vezérigazgatója. Az termelése 12 millió tonnát tesz ki, ezen felül 3-4 millió tonna importra van szükség a közösség ellátásához. Ennek megfelelően jelenleg két tendencia látszik az unió piacán. Egyrészt október elsejével várhatóan befejeződik az EU-t érintő cukorreform, amelynek értelmében a termék tonnánkénti irányára jelentősen csökken, miközben a világpiacon a cukor árának komoly emelkedése tapasztalható.
Borbély Ákos, a Cukoripari Egyesülés szakértője nem számít rövid távú drágulásra, a világpiacon tapasztalható emelkedés nem gyűrűzik be Európába, annak ellenére, hogy a jelenlegi árak régóta nem tapasztalt magasságban vannak. Ez a nagyfokú önellátás, valamint a megkötött, hosszú távú szerződések hatása miatt lehetséges. Az biztos, hogy ha a jelenleg tapasztalt árszint stabilizálódik, akkor a tervezett uniós árcsökkenés utolsó üteme nem valósul meg.
„A hazai édességgyártókat a cukor árának a változása nem érintette hátrányosan. Annál inkább az, hogy az iparág másik fontos alapanyagának, a kakaónak az ára a duplájára emelkedett az elmúlt két évben” – mondta Bélai Krisztina, a Magyar Édességgyártók Szövetségének a főtitkára. „Az alapanyagköltségek jelentik az összes kiadás nagyjából felét a hazai cégeknél” – mondta Sánta Sándor, a Bonbonetti csoport vezérigazgatója. Egyes gyártók tartalékaik felemésztésével megpróbálhatják elkerülni a termékeik árának emelését, a többségnek azonban nincs más választása, mint a drágítás. VG

Bankmentő csomag Autók cukorárEU aloldal Devizakereskedőknek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság KK - Főoldal jobb OTP turizmus concorde Gyógyítás-finanszírozás A szerkesztő ajánlja Értékpapír-elemzés BKV forintárfolyam Felmérések influenza autóipar Apple édességipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás autó gyógyszeripar A KSH jelenti Reklám és Média Részvénypiacok MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Élelmiszerpiac KKV aloldal Szili Katalin élelmiszeripar utazás cukor Vaskerék Állami Számvevőszék Egyesült Államok Tudomány - Kultúra bajnai-csomag cukortermelők infokommunikáció Fidesz-ügyek