Világgazdaság

A Firefox elérte a kritikus tömeget, a Skype vezet

A legújabb, valós használatot mérő statisztikák szerint mostanra a Firefox felhasználók száma meghaladta a más böngészővel internetezőkét. A felmérés emellett kimutatta: a Skype vezeti az azonnali üzenetküldő (IM) programok listáját.

Az exo.performance.network világszerte több ezer számítógépet figyel, így valós képet ad a felhasználó szokásairól. Eszerint a Firefox mostanra érte el a kritikus tömeget, jelenleg az internetezők 50,6 százaléka használja a Mozilla programját. Az üzenetküldő szoftverek piacát a Skype vezeti, az OpenOffice nyílt forráskódú irodai termékeit pedig Európában és Ázsiában másfélszer annyian használják, mint az Egyesült Államokban – tudósít az InfoWorld.

A Firefox térnyerése ugyanakkor a jelek szerint nem okoz veszteséget a Microsoftnak: az Internet Explorert továbbra is a felhasználók 84 százaléka rendszeresen használja. A változás inkább a két program átfedésében mutatkozik meg, mintegy 34 százaléka mindkét böngészőt rendszeresen futtatja.

Eközben egyre népszerűbbé válik a Google Chrome, jelenleg a felhasználók 16 százaléka választja a keresőóriás böngészőjét. 12 százalék azok aránya, akik a Google és a Mirosoft szoftverét párhuzamosan használják. Mitöbb, a három legnépszerűbb böngészőt tekintve mindössze 12 százaléka azok aránya, akik kizárólag a Firexszal vagy a Google Chrome-mal lépnek az internetre.

A Skype megfosztotta trónjától az MSN Messengert, az eBay tulajdonában lévő azonnal üzenetküldő szoftvert jelenleg 17 százalék használja, szemben a második helyezett által elért 16,7 százalékkal.

Internet Explorer Mozilla skype eBay Google Chrom Firefox