Világgazdaság

A liberálisokkal alakíthat új kormányt Angela Merkel

Bezártak a szavazóhelységek Németországban. Az első becslések szerint a fekete-sárga, vagyis konzervatív-liberális szövetség válthatja le a nagykoalíciót.

Az előrejelzés szerint a jobboldali CDU/CSU és a szabad demokrata FDP együtt összesen 324 mandátumot szerzett.

Valószínűleg a konzervatív-liberális szövetség alakíthat kormányt Németországban, ahol este hat órakor zárták le az urnákat.

A Deutsche Welle tévécsatorna által ismertetett exit poll (a szavazóhelyiségeket elhagyó emberek megkérdezésével készült) felmérés szerint a konzervatív CDU/CSU pártszövetség a szavazatok 33,4 százalékát (2005: 35,2%), a liberális FDP pedig 14,8 százalékát (2005: 9,8%) szerezte meg.

Merkel azt mondta, új szövetségesével kihúzhatja Európa legnagyobb gazdaságát a 2. világháború óta bekövetkezett legnagyobb válságból. A kancellár azt is kijelentette: minden német kancellárja kíván lenni, hogy a dolgok jóra forduljanak ezekben a válságos időkben.

"Nem akarom azt mondani, hogy maradjunk józanok, de nem akarjuk elfelejteni, hogy számos problémát kell még megoldanunk" - figyelmeztetett Merkel.

Frank-Walter Steinmeier, az SPD vezetője keserű vereségről beszélt, és hozzátette: pártja éber ellenzék lesz.

A szociáldemokraták a háború utáni legrosszabb eredményüket érték el a szavazatok 23,5 százalékával (2005: 34,2%). A Baloldal 12,5, míg a Zöldek 10,6 százalékos eredményt értek el az exit-pollok szerint.

Az üzleti élet legtöbb szereplője előzetesen éppen ezt a koalíciót szerette volna győztesnek látni, mert általános vélemények szerint a fekete-sárga színezetű kormány bátrabban láthat neki a szükséges reformoknak, mint az előző koalícióban sokszor csak vegetáló fekete-piros kényszerszövetség. Egyes elemzők egyenesen azt jósolták, hogy az euró erősödése várható, ha a keresztény-liberális páros többséget szerez az alsóházban.

A CDU és az FDP koalíciójától megfigyelők adócsökkentéseket, az üzleti életet gúzsba kötő szabályozások oldását és az atomerőművek élettartamának meghosszabbítását várják. ACDU a kampányban a legalsó szja-kulcs 12 százalékra csökkentését, illetve a középső kulcs sávhatárának évi 52 ezer euróról 60 ezerre emelését ígérte. Elemzők szerint azonban kérdés, hogy a gazdasági válság közepette lesz-e ehhez elég költségvetési mozgástér.

További részletek a hétfői Világgazdaságban

CDU/CSU német választások konzervatív-liberális szövetség fdp