Világgazdaság

Arcfelismerő szoftvert dob piacra az Intellio

A kiskereskedelem marketinges és hirdetésmérési eszköztárát bővítő, saját fejlesztésű szoftvert dobott piacra az Intellio Kft. A vásárlói viselkedést az arcok elemzésével vizsgáló rendszer lehetőséget ad a vevői csoportok célzott elérésére, egy adott területen folyamatosan áthaladó tömeg vizsgálatára.

A szoftvert eredetileg az üzletek és a nagy bevásárlóközpontok látogatószámlálására fejlesztették ki, majd ezt egészítették ki az életkor és a nem meghatározásával. A rendszer az emberi arcokat 99,6 százalékos pontossággal ismeri fel azok esetében, akik a kamera irányába néznek, más esetben 98 százalékos az arány.

Az arcfelismerő fejlesztéssel feltérképezhetők a vásárlási szokások, és a hirdetések nézettsége is alaposabban mérhető. A rendszer másik fontos területe ugyanis a médiafogyasztás mérése. Segítségével a hirdetők sokkal pontosabb adatokhoz juthatnak, megtudhatják, hány, milyen korú és nemű ember néz egy plakátot, és mennyi ideig teszi ezt.

Az új technológia alkalmazható a manapság egyre divatosabbá váló digitális hirdetőtáblákon is, proaktív hirdetési rendszerekben. A szoftver a megjelenő reklámokat – akár idősávra lebontva is – képes hozzáigazítani a statisztikák alapján várható látogatóközönséghez. Így a hirdetésekben lehetőség van a kor és nem szerinti szétválasztásra.

Lapunk kérdésére Kópházi János, az Intellio Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: viszonteladóik révén az év végéig mintegy 50 ilyen rendszert kívánnak értékesíteni nemcsak Magyarországon, hanem a világ más országaiban is. Egyik legfrissebb üzletüket egy szerb bevásárlóközponttal bonyolították le. A vállalkozás magyar magánszemélyek mellett a Primus Capital kockázatitőke-társaságot is tulajdonosai között tudhatja. A cég megfigyelő kamerák fejlesztésével és gyártásával is foglalkozik, Magyarországon kívül Csehországban tart fenn irodát. SGy

Autók BÉT - Napi események GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság KK - HR szakoldalak KK - Képzés Rendőrségi ügyek - Tüntetések kutatás OTP Gyógyítás-finanszírozás A szerkesztő ajánlja HBR - Vezetés/Szervezés Szociális kiadások forintárfolyam Felmérések influenza autóipar HBR - Stratégia/Tervezés Csúcstalálkozók Elemzői vélemények oktatás repülés Részvénypiacok Folyószámla fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Zöld ügyek KKV aloldal Befektetési lehetőségek HBR - Politika/Társadalom Vaskerék Fővárosi ügyek biztosítás ingatlanpiac infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás