Világgazdaság

Baja Ferenc: "Így tudtuk egyenletesen elosztani a pénzt!"

Három szocialista országgyűlési képviselő - Baja Ferenc, Baráth Etele és Csiha Judit - tanúvallomásával folytatódott kedden Zuschlag János és bűntársai pere a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Baráth Etele és Csiha Judit, a zuglói kerület országgyűlési képviselői állításuk szerint nem tudtak arról, hogy 2006-os országgyűlési választási kampányukhoz az MSZP pártalapítványától, a Táncsics Alapítványtól érkezett pénz egy civil szervezeten keresztül - írta a baon.hu helyszíni tudósítója.

Baja Ferenc, a Táncsics Alapítvány kuratóriumának korábbi elnöke pedig dr. Fodor Endre bíró kérdésére kijelentette: véletlen időbeli egybeesés, hogy az alapítvány nem sokkal a 2006-os választások előtt írta ki a Kapcsolat Közösségi Kommunikáció elnevezésű pályázatot.

Mint ismert, ezen a pályázaton nyert el a vádiratban szereplő Y Generáció Egyesület és a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület 500-500 ezer forintot. A sikeres pályázáshoz országgyűlési képviselő-jelöltek ajánlása kellett, egy ilyen támogató nyilatkozatot írt alá Baráth Etele és Csiha Judit. Baráth ma tanúkihallgatásán elmondta, hogy miniszterként sok hasonló pályázat támogatására kérték meg.

Nem emlékezett az Y Generáció Egyesület nevére, és állítása szerint korábban nem is tudott róla. Magáról a pályázat kiírásáról sem tájékozódott, és annak sorsát a támogató nyilatkozat aláírása után sem kísérte tovább. Kijelentette, hogy ő is csak a nyomozás során szerzett arról tudomást, hogy az egyesület által elnyert pénzt a kampány finanszírozására használták fel. Közölte: munkatársai úgy tájékoztatták, hogy az egyesület rendezvényeket szervez baloldali fiataloknak, emiatt úgy gondolta, hogy a pályázat normális célt szolgál.

Csiha Judit is hasonlóan vallott kihallgatása során. Ő sem tájékozódott a támogató nyilatkozatát kérő egyesületről, és rosszul emlékezett arra is, hogy tulajdonképpen mi is volt a pályázat témája. Állítása szerint ő sem tudott arról, hogy mire használta fel az egyesület az elnyert 500 ezer forintot.

A mai nap harmadik tanúja Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal jelenlegi államtitkára, a Táncsics Alapítvány kuratóriumának korábbi elnöke volt. Ő többször kijelentette a bírói tanácsnak: az alapítvány csak a saját stratégiáját és nem a kampánycélokat követte a Kapcsolat Közösségi Kommunikáció pályázat kiírásakor; céljuk a baloldal értékek terjesztése és népszerűsítése volt. Mint elmondta: az, hogy az egyesületeknek a szocialista párt képviselő-jelöltjeitől kellett ajánlásokat kérni, csak azt a célt szolgálta, hogy a pályázatra rendelkezésre álló pénzt az országban térbelileg jól el tudják osztani.

Baja Ferencet szembesítették a kihallgatás során Lados Istvánnal, a per másodrendű vádlottjával is. Lados tavaly októberben azt vallotta: a Táncsics Alapítványtól nyert pályázati pénzekből juttatták plusz forráshoz az MSZP alapszervezeteit a 2006-os választási kampányban. Zuschlag egykori személyi titkára arról is beszélt, hogy Baja Ferenc, az alapítvány kuratóriumának az elnöke a 2006-os országgyűlési választások előtt, februárban csaknem kétszáz pártaktivistának tájékoztatót tartott: hogyan kell a civil szervezeteknek pályázni az alapítványhoz. Baja ezzel szemben mai tanúkihallgatásán azt mondta: a Lados által felidézett tájékoztatón semmi ilyesmiről nem esett szó, hanem a nyertes civilszervezetek képviselőit tájékoztatták a szerződési feltételekről.

A Zuschlag-per további tanúkihallgatásokkal folytatódik az elkövetkező hónapokban. Fodor Endre tanácselnök szeptemberre még négy, októberre pedig hét tárgyalási napot (és két tartaléknapot) tűzött ki. A szerteágazó perben elsőfokú ítélet vélhetően jövő tavasszal születik.

zuschlag-ügy csiha judith zuschlag ferenc Baja Ferenc