Világgazdaság

Bauhaus stílusú villamosokat rendelt Berlin - Fotók!

A Berlini Közlekedési Vállalat (BVG) 99 darab, a német főváros igényeire szabott FLEXITY Berlin típusú villamost rendelt a Bombardiertől 300 millió euró értékben.

A Bauhaus építészeti stílusban kialakított villamosok beszerzésével 2017-re Berlin összes villamosa akadálymentesített lesz, ami nagyban megkönnyíti a közlekedést a mozgáskorlátozott utasok számára.  A villamosok fejlesztésekor figyelembe vették az utazóközönség javaslatait is, hogy az új járművet minél praktikusabbá és kényelmesebbé tegyék a berliniek számára.

A BVG és a Bombardier Transportation közösen fejlesztette ki az egyedi kialakítású FLEXITY Berlin villamost. A teljesen akadálymentesített városi tömegközlekedési eszköz lépcsőmentes beszállást biztosít, a belső kialakítást pedig tágas, légkondicionált utastér és többfunkciós fülkék jellemzik.

A zajszint minden eddig üzemeltetett villamosénál kedvezőbb. Az alacsony áramfogyasztású jármű az elektromos energiát visszatáplálja a fékrendszerbe. Az új járművek egyrészt megtakarítást hoznak az üzemeltetési költségek terén, másrészt vonzóbbá teszik a villamosközlekedést utasok számára.

A megrendelés – mely 40 hosszú és 24 rövid egyirányú, valamint 35 rövid kétirányú villamosra terjed ki - a 2006-ban kötött, maximum 210 járműre szóló keret-megállapodás alapján jött létre. Az első járművek szállítására 2011 májusában kerül sor, az utolsó darabok pedig várhatóan 2017-ben érkeznek.

A Bauhaus építészeti stílus által inspirált kialakításnak köszönhetően a villamos Berlinre jellemző egyedi külsőt kapott, melyet a BVG céges dizájnelemeivel ötvöztek.  Az új külső és belső a BVG, a Bombardier, és a Bombardier által megbízott adlershofi IFS tervezőstúdió együttműködésének eredménye. Az új villamos kialakítása megfelel a funkcionális követelményeknek, emellett időtlenül elegáns, így jól beleillik a BVG járműflotta arculatába. 

Az új villamosok a Bombardier németországi gyáraiban készülnek, Bautzenben történik a kocsitest és végső összeszerelés, Hennigsdorfban az üzembe helyezés, Mannheimben az elektronikai szerelés, míg a forgóvázat a Siegenben működő gyár jegyzi.

A nem akadálymentesített Tátra villamosokat fokozatosan váltja majd fel az új FLEXITY Berlin villamosok generációja a most megrendelt 99 FLEXITY Berlin villamossal, valamint a 2010-re tervezett megrendelésben szereplő további 33 járművel. A második megrendelésben szereplő villamosok szerkezeti típusáról a berlini közlekedésfejlesztési terv alapján várható majd döntés.

Flexity Berlin villamos Bauhaus