Világgazdaság

Cégek, figyelem! – Per előtt kötelező egyeztetni

Egyeztetniük kell álláspontjaikat a jogi személyiségű cégeknek, mielőtt a bíróságra mennek.

A szabály január óta hatályos, a vállalkozások azonban nemigen ismerik, nem alkalmazzák. Igaz ugyan, hogy bizonyos tárgyalás általában megelőzi a perindítást, azonban ennek nem marad írásos nyoma.

Okosabban teszik, ha ezentúl dokumentálják megbeszéléseiket – hívja fel a figyelmet Horváth Gyula ügyvéd, a Dr. Hidasi és Társai Ügyvédi Iroda munkatársa. Az előzetes egyeztetési kötelezettség azzal a céllal született, hogy elősegítse a jogvita rendezését. A felek akár a pert is elkerülhetik, ha pedig mégsem, úgy – a megfelelő előkészítéssel – megkönnyíthetik a bíróság dolgát, gyorsíthatják a döntéshozatalt.

Más kérdés, hogy a nagy vállalkozások a nagyobb, bonyolultabb ügyekben mindig is megkeresik egymást, megpróbálják elsimítani a vitát, illetve, ha nincs más választásuk, kellő megfontolással, írásos anyaggal mennek a bíróságra.

A kisebb cégek egyszerűbb, számlatartozással, teljesítéssel, szavatossággal kapcsolatos igényeinek érvényesítése is megkövetel legalább néhány telefont, üzenetváltást, az üzleti partner noszogatását, hiszen a hitelezőnek nem érdeke, hogy pereskedjen, szeretne mielőbb a pénzéhez jutni.

Ha tisztességes, az adósnak sem hiányzik a hosszadalmas bírósági procedúra, jobban jár, ha némi haladékban megegyezik az üzlettársával. Tehát ennek az új kötelezettségnek megvan a régi, nem jogszabályon alapuló, hanem a felek érdeke szülte gyakorlata.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

teljesítés jogi személyiségű hitelező szavatosság egyeztet per cég bíróság számlatartozás dokumentál