Világgazdaság

Cégek figyelem! - Új szerződési lehetőségek a Ptk.-ban

Tegnap tartották a T. Házban az új polgári törvénykönyvről szóló javaslat záróvitáját és zárószavazását.

Az új kódex elfogadása az utolsó pillanatban kétségessé vált, a szabad demokraták tegnap kifogásolták: a végleges szövegben az élettársak nem kapnak jogot egymás gyermekeinek örökbefogadására, és a törvénycsomag támogatását e lehetőséghez kötötték. Végül 191:168 arányban, 4 tartózkodással átment.

A tipikus polgári jogi rendelkezéseken túl a jogszabálycsomagban több gazdasági vonatkozású törvénymódosítás is szerepel. Az egyik fő célkitűzés a szerződési szabadság alkotmányos jogának erősítése volt, ennek jegyében a tervezet lehetővé teszi a szerződésátruházást, azt, hogy egy összetett szerződéses jogviszony alanyai úgy változzanak meg, hogy eközben a szerződésből fakadó jogok, kötelezettségek az eredeti tartalommal élnek tovább a részben új szereplők között.

Az új kódex módot ad arra is, hogy a szerződésen alapuló haszonélvezeti jogot át lehessen ruházni, a jelenlegi szabályozás ugyanis csak a haszonélvezeti jog gyakorlásának átengedését teszi lehetővé.

Már nemcsak a pénz és az értékpapír lehet tulajdonjog tárgya, hanem az értékpapírnak nem minősülő társasági üzletrész, és a pénzpiaci eszközök és egyes, külön törvényben meghatározott vagyoni értékű jogok is.

Szintén a gazdaság elvárásainak tesz eleget az új kódex azzal, hogy abban megjelenik a gyakorlatban régen létező lízing- és a faktoringszerződés.

A cégek előtt új lehetőségeket nyit a bizalmi vagyonkezelő intézménye is: ennek segítségével a hivatásos vagyonkezelő-díjazás ellenében a tulajdonos egy külön nyilatkozatban megjelölt magánszemély kezelésébe adhatja a rábízott vagyontárgyakat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

faktoring Ptk. polgári törvénykönyv szerződésátruházás nyilatkozat vagyoni értékű jog