Világgazdaság

Fico szabadulna Slotától - Kapóra jön a "magyarveszély"

Az őszi helyhatósági referendum jelöléseiből világosan kiderült Robert Fico szlovák miniszterelnök új stratégiája: kiszorítani a következő kormányból eddigi koalíciós társát - írja a Heti Válasz Online.

A mostani új irány háttérben a jövő évi parlamenti választások állnak: a megmérettetés előtt a három szlovák kormányzóerő, a Fico-féle szociáldemokrata Smer, a nacionalista Slota SNS-e és Mečiar Néppártja közt feszültté vált a viszony: Fico meg akar szabadulni koalíciós partnereitől.

"A kormánypártok beindították a választási kampányt" - reagált Ján Slota, miután úgy döntött, hogy "az ország stabilitása érdekében" pártja marad a kormányban. Slota a botrányaival és újgazdag életvitelével túl messzire ment, és már a Smer szavazói számára is kezd elfogadhatatlanná válni.

Ezért Ficónak nincs szüksége a két kisebbik pártra a leendő kormányában, de meg akarja szerezni támogatóik jelentős részét. Ehhez pedig Slotánál is Slotábbnak kell lennie, vagyis hipernacionalistaként kell harcolnia a magyar veszedelem ellen - írja a portál.

Slota szalámi feszült viszony szlovák politika Fico botrány