Világgazdaság

Hamarosan itt a banki magatartáskódex

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a Pénzügyminisztérium (PM) és a Magyar Bankszövetség vezetése az MTI információi szerint hétfőn egyeztetett a banki magatartáskódexről.

Az MTI az egyeztetésben részt vevő szervezetek köréből úgy értesült, hogy elvi kérdésekben nem volt érdemi vita, csak egy-két részletkérdésről; az egyeztetés várhatóan rövid időn belül lezárulhat.

A kódex magatartási szabályokat kíván felállítani a lakossági hitelezéssel foglalkozó pénzügyi szolgáltatók - bankok, takarékszövetkezetek, pénzügyi vállalkozások, lízingcégek - számára.

Az MTI úgy tudja, a kódex tartalmazni fogja azon konkrét jogcímeket, amelyek alapján a pénzügyi intézmények egyoldalúan szerződést módosíthatnak. Ha pedig a pénzügyi szolgáltató valamilyen indokkal árat emelt, akkor csökkentenie is kell az árat, ha ugyanazon feltétel pozitívan változott.

A szerződés egyoldalú módosításakor a szolgáltatónak valós indokot kell felhoznia, ami a bíróság előtt is megállja a helyét, bizonyítani ugyanis a neki kell (a törvény ezt most is tartalmazza). A kódexben foglaltak betartását a felügyelet ellenőrizheti, számonkérheti, és be nem tartását szankcionálhatja majd.

Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete PSZÁF banki magatartás kódex etika