Világgazdaság

Ideje volt a vezetői pénzek felfedésének - A középvezetőkre nem kellene kiterjeszteni

Az átláthatóság érdekében indokolt, és egyben időszerű volt az állami és önkormányzati szféra vezetői fizetéseinek közzététele, ugyanakkor a középvezetői bérekre nem kellene kiterjeszteni ezt a gyakorlatot - vélekedtek az MTI által kedden megkérdezett munkaadók.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint - közpénzek elköltéséről lévén szó - elvárható, hogy nyilvános legyen az állami és önkormányzati cégek vezetőinek fizetése, sőt már korábban is kötelezni lehetett volna a cégeket a közzétételre.

Hozzátette azonban: nem lenne jó, ha ez a gyakorlat az üzleti szférában is elterjedne. Dávid Ferenc szerint a felsővezetők és helyetteseik bérét mindenképpen közölni kell, de nem volna szerencsés, ha ez a gyakorlat átterjedne a középvezetői szintekre, mivel az már "zsebkotorászás" lenne. A VOSZ főtitkára hangsúlyozta: az állami és önkormányzati szférában a kiemelkedő béreket objektíven, indulatok nélkül kell kezelni, hiszen ha a nagy cégek vezetői nem kapnának versenyképes piaci bért, akkor nem vállalnák az irányítással járó felelősséget.

Ezenkívül a nagy stratégiai vállalatoknál normális, hogy versenyképes bér van. Dávid Ferenc szerint az alapbér, a prémium, és a végkielégítés közül nem az utóbbinak, hanem a prémiumnak kell "erősnek" lennie, mivel akkor kell ösztönözni a vezetést, amikor dolgozik, nem pedig akkor, amikor elmegy. Az állami és önkormányzati szférában ki kellene alakítani egy olyan gyakorlatot, amelynek eredményeképpen átláthatók és rögzítettek a vezetői juttatások - mondta Dávid Ferenc.

Az egyik lehetséges megoldásként említette, hogy egy független, de a cégre rálátással rendelkező testület - például a felügyelőbizottság - tegyen javaslatot a vezetői juttatásokra, amelyekről aztán a vezetők döntenének.

Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke szerint az átláthatóság érdekében az állami és önkormányzati szférában nyilvánosságra kell hozni minden olyan vezető bérét, akinek a kinevezéséhez testületi döntés kell, azonban az osztályvezetői szintnél nem kell lejjebb menni.

Iposz Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége Ipartestületek Országos Szövetsége