Világgazdaság

Iskolakezdési támogatás – Még most sem késő, részletek

Bár az iskolák többségében a pedagógusok és a diákok is túl vannak már az évnyitón és az első tanórákon, a vállalkozásoknak még mindig lehetőségük van arra, hogy munkavállalóikat iskolakezdési támogatásban részesítsék.

A jogszabály szerint ilyen juttatás évente egyszer adható adómentesen, július 1-jétől október 31-ig – mutat rá Máriás Attila munkaügyi szaktanácsadó, a BDO Forte munkatársa. A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a munkáltatók adómentes juttatás formájában hozzájárulhatnak a dolgozók iskolakezdéssel összefüggő kiadásaihoz.

A juttatás az iskoláskorú, tanuló gyermeket nevelő szülőknek nyújt segítséget, és alapvetően tankönyv, taneszköz, valamint ruházat vásárlására jogosít. A foglalkoztató annak a családi pótlékra jogosult munkavállalónak adhat adómentes iskolakezdési támogatást, aki közoktatásban részt vevő gyermeket nevel. A juttatás felső határa a havi 30 százaléka, vagyis az idén az adómentesen adható iskolakezdési támogatás maximuma – gyermekenként és szülőnként – 21 450 forint.

Jó hír ugyanakkor, hogy a támogatást mind a két szülő igénybe veheti, annak egy gyermekre vetített összege tehát elérheti a 42 900 forintot. Ennek az az oka, hogy a törvény szerint a juttatás feltétele az, hogy a kedvezményezett gyermeket nevelő szülő, vagyis a munkavállaló családi pótlékra jogosult legyen. Vagyis a jogosultság és nem a tényleges folyósítása a mérvadó.

A támogatás feltétele, hogy a kedvezményezett gyermek közoktatásban vegyen részt. A közoktatási törvény szerint ez akkor valósul meg, ha a gyermek általános iskola, szakmunkásképző, szakközépiskola, gimnázium vagy alapfokú művészetoktatási intézmény tanulója. Van azonban felső korhatár: az iskolakezdési támogatás 23 évesnél idősebb gyermekek után semmiképpen sem adható.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

adómentes személyi jövedelemadó kedvezmény iskoláskorú járulék adó iskolakezdési támogatás tankönyv családi pótlék taneszköz