Világgazdaság

Lecsapnak az őstermelőkre: vége a kiskapuknak

Szigorítanák az őstermelők ellenőrzését, mert néhányan a jogi kiskapukat kihasználva kereskedelemre használják az igazolványt

A jelenleginél jóval szigorúbban ellenőrzik majd jövő évtől az őstermelőket, ha a minisztérium meghozza a szükséges intézkedéseket. Jelenleg ugyanis sok zöldség és gyümölcs ellenőrizetlenül kerül a kereskedelembe, amit a nepperek adnak-vesznek. Motivációs tényező az őstermelői igazolvány kiváltására az adóelkerülés is.

- A januári igazolványmegújítás során a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal munkatársai minden korábbinál szigorúbban, az esetek jelentős részében az adatlapokon rögzített területek fizikai ellenőrzésével igyekeznek kiszűrni azokat, akik az őstermelői adókedvezményeket jogosulatlanul kívánják igénybe venni - nyilatkozta korábban Gráf József agrárminiszter.

- Az eljárásrend még nem készült el, azaz még nem tudjuk pontosan, hogy mely adatokat kell majd sarkalatosan ellenőriznünk - mondta a Heves Megyei Hírlapnak Bocsi Csaba, a Heves Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal földművelésügyi igazgatója.



- Heves megyében jelenleg körülbelül hatvanezren rendelkeznek ilyen igazolvánnyal, de azok számát, akik évről évre érvényesítik azt, tizennégyezerre teszik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

nepper gráf igazolvány őstermelő