Világgazdaság

Nem számíthatnak az EU segítségére a magyar tejtermelők

A termelők további uniós intézkedések hiányában csupán kormányzati segítséget kaphatnak.

Magyarország minden olyan lépést megtesz, amelyet az uniós szabályok engedélyeznek a tejágazat gondjainak enyhítésére – közölte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter azután, hogy a hétfő este véget ért szakminiszteri találkozón nem sikerült közös uniós intézkedésekről megállapodni.

Gráf nem számít arra, hogy az Európai Bizottság álláspontja puhulni fog októberig, amikor a tagállamok meghozzák a végleges döntést a tejágazat talpra állítására még júliusban javasolt intézkedésekről.

Brüsszel kitart a termelési kvóták fokozatos emelése és 2015-ben való eltörlése mellett, holott tizenhat tagállam – köztük Magyarország – a tavaly óta felére csökkent tejfelvásárlási árak miatt a reform felfüggesztését követeli, valamint ideiglenes védőintézkedéseket.

Utóbbiak közül Gráf József kiemelte a kvótaalapú támogatások ötvenszázalékos emelését, az export-visszatérítés egy átmeneti időszakra történő jelentős növelését, a vaj és a sovány tejpor intervenciós árának emelését, valamint az élelmiszer-kereskedelmi láncok magatartásának ellenőrzését.

Ezzel szemben a brüsszeli bizottság mezőgazdasági felelőse, Mariann Fischer Boel mindössze arra mutat hajlandóságot, hogy a sovány tejpor és a sajtok esetében folyamatossá tegyék az intervenciót, s a termelőknek külön brüsszeli jóváhagyás nélkül folyósítható támogatás (de minimis szabály) felső határát 7500-ról 15 ezer euróra emeljék. A tejkérdést tehát otthon kell valamilyen módon megoldani – fogalmazott Gráf.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

kereskedelmi lánc tejpor Európai Bizottság tejtermelő EU kvóta kvóták export gráf vaj visszatérítés