Világgazdaság

Németország adóztatna, a britek adóparadicsomoktól félnek

Angela Merkel csatát vesztett: az Európai Unió vezetői nem javasolják az úgy nevezett Toin adó bevezetését a G20-ak jövő héten kezdődő tanácskozásán.

A német kancellár a Nobel-díjas James Tobinról elnevezett bevezetéséről szeretett volna megállapodást az EU vezetésének körében. Az elképzelés lényege, hogy a pénzügy tranzakciókat a közösség egész területén megadóztatnák, ezzel csökkentve a spekuláció kockázatát.

Az EU vezetők a G20-ak tanácskozását megelőzően tárgyaltak az előterjesztésre kerülő javaslatokról, amelyek közé a jelek szerint nem kerül be a Tobin adó. A brit miniszterelnök és más állami vezetők ugyanis attól tartanak, hogy a javaslat értelmét veszti, ha azt nem fogadja el minden ország. Ha egy tagállam a többiekkel ellentétben nem vezeti be az adót, azzal gyakorlatilag adóparadicsommá válik – idézi Gordon Brownt az AFP.

Az pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup vezetője ugyanakkor úgy nyilatkozott: a tervezetre később visszatérnek. Az ötlet újrafelmelegítését a brit pénzügyi felügyelet vezetője vetette fel, Gordon Brown szerint viszont ez a megfelelő szabályozás híján egyelőre kivitelezhetetlen. Erősen ellenzi az adó bevezetését az EU elnökségét ellátó Svédország miniszterelnöke is.

Gordon Brown szerint az 1971-ben Nobel-díjjal jutalmazott James Tobin utóbb maga is kételkedni kezdett a róla elnevezett adónem hatékonyságában.

spekuláció EU Brown Tobin adó G20