Világgazdaság

Sólyom szerint félremagyarázták a szavait

Sólyom László szerint nem pártpolitikai nyilatkozatot tett, amikor a sydneyi főkonzulátus bezárása ellen szólt. Sólyom László reményét fejezte ki kedden, hogy újra meg fog nyílni a sydneyi magyar főkonzulátus, amelynek bezárásáról a kormány döntött.

Óriási félreértésnek, félremagyarázásnak nevezte a köztársasági elnök, hogy a pártpolitikai szimpátia kifejezéseként értékelték, amikor Sydneyben szót emelt a magyar konzulátus bezárása ellen - adta hírül az MR1 - Kossuth Rádió.

Sólyom László azon a vacsorán beszélt erről, amelyen befolyásos magyar származású üzletemberekkel találkozott.

„A magyar alkotmánynak az a passzusa, hogy Magyarország felelősséget érez a határon kívüli magyarokért, az egyik legfontosabb passzus. Noha én otthon elhatároztam, hogy fel fogok szólalni a sydneyi főkonzulátus fenntartása mellett, most éreztem át az első találkozás után, hogy ez sokkal több egy könyvelői kérdésnél.

Sokkal nagyobb súlya van. Nagyon jól tudom, hogy melyek egy elnök alkotmányos lehetőségei, és szemben az otthoni véleményekkel én az elnöki szerepkörben maradtam, sőt, azt látom el ezzel az itteni állásfoglalásommal is” – fogalmazott a köztársasági elnök.

pártpolitika MSZP konzulátus Sólyom László