Világgazdaság

Tovább ösztönözzük a pazarlást?

Mit jelent, hogy vállalt megszüntetésük helyett "kivezetjük" a pazarlásra ösztönző energiaár támogatásokat?

"Nem tudni, hogy átalakítja-e a kormány a jelenlegi energiaár-támogatási rendszert vagy továbbra is marad a rosszul működő - az energiatakarékosság helyett a pazarlást ösztönző - rendszer", teszi fel lapunkhoz eljuttatott közleményében az Energia Klub. Érvelését változatlan formában közzétesszük:

Világos üzenetek helyett ugyanis csupán ellentmondó intézkedésekről kapni híreket. Annak ellenére, hogy a kormány a Nemzetközi Valutaalap felé olyan vállalást tett [1], hogy megszünteti a mostani energiaár-támogatási rendszert, a pénzügyminiszter jövő évi terveiben mégis a definiálatlan „kivezetés” szerepel megszüntetés helyett. Eközben egy szeptember 3-i kormányhatározat újabb 18 milliárdot csoportosít át a lakossági energiafelhasználás szociális támogatására 2009-ben.



Miközben zajlanak a lépések a költségvetési kiadások csökkentésre, jórészt csak kérdőjelek vannak a majdani energiaár-támogatási rendszer körül. Nem ismert például a „kivezetés” ütemezése. Azonnali megszüntetés esetén felmerül a szociális rászorulókról való gondoskodás kérdése – hiszen a tervezet nem kínál alternatívát -, hosszabb távú leépítés esetén pedig a fogyasztással arányos támogatás, illetve a rendszer átalakításának kérdése is. Miközben a kormány a támogatások megszüntetésére készül, addig az erre elkülönített összeget újabb18 milliárddal növeli - ez ugyancsak bizonytalanságban tartja az érintetteket a támogatások jövő évi sorsa felől.

Az Energia Klub már régóta szorgalmazza, hogy a jelenlegi pazarlást ösztönző támogatási rendszer helyett egy átgondoltabb megoldás szülessen. Egy biztos: a jelenlegi konstrukciónak, mely a fogyasztással arányosan kompenzál, továbbá rengeteg közpénzt emészt fel mindenképpen meg kell változnia. Az Energia Klub alapos kutatást követően készítette el tanulmányát a témában Ösztönzött pazarlás: Lakossági energiaárak állami támogatása 2003-2009 címmel – a vezetői összefoglaló letölthető az Energia Klub honlapjáról. Tudomásunk szerint ehhez hasonló részletességű tanulmányok, vizsgálatok a témáról nem készültek. A jelenlegi rendszerrel szemben megfogalmazható egyik legnagyobb probléma, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott energiaárak erősen torzítják a piacot, átláthatatlanná teszik az energiaszektort, helytelen jelzést adnak a fogyasztóknak és a szolgáltatóknak egyaránt.

Az önbevalláson alapuló rendszerrel kapcsolatban óhatatlanul felmerül az igazságosság kérdése. 2008-ban még mindig a háztartások több mint fele részesült a támogatásban. Célszerű lenne tehát a rászorultság kritériumainak felülvizsgálata. Az Energia Klub kerekasztal-beszélgetéseket is szervezett, melynek folyamán az államigazgatási szakemberek és a gáz-, ill távhőszolgáltatók közt egybehangzó konszenzus jött létre abban, hogy a jelenleg fennálló energia-ártámogatásokat meg kell szüntetni - az energiahatékonysági beruházások ösztönzése és a szociális támogatási rendszer erősítése illetve (részleges) átalakítása mellett.

További szükséges lépés a kereslet csökkentése a lakóépületek energiahatékonyságát javításával, támogatásával, amelyek révén a háztartások energiaigénye csökken. Hazánkban létezik egy nagyon hasonló célt szolgáló szociális segély-fajta – az önkormányzatok által nyújtott lakásfenntartási támogatás, mely átvehetné a megszűnő energiaár-kompenzációk szerepét. Egyébként sem célszerű egy már létező szociális ellátási rendszer mellett egy azonos célú támogatási fajtát fenntartani.

[1] IMF Country Report No. 09/197., http://www.imf.org/external/pubs/cat/longres.cfm?sk=23049.0 A vállalásban külön kiemelten szerepel a támogatás eltörlése - a kivezetéssel szemben. 8.old: „In addition, the authorities are eliminating (instead of phasing out) subsidies to homebuyers and energy subsidies…” 38. old „Reduction in inefficient subsidies. As part of the 2010 budget, all energy subsidies will be abolished.”

energiaár-támogatás Energia Klub Nemzetközi Valutaalap