Világgazdaság

Vasúti darázsfészek - A mozdonyvezetők sztrájkkal fenyegetnek

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) sztrájkkal fenyegetőzik a közösségi közlekedés tervezett átalakítása miatt, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesülésnek módszertani kifogásai vannak.

A MOSZ hiányolja a vele és az önkormányzatokkal való érdemi tárgyalásokat, ahogyan a vasúti közlekedés biztonságát szolgáló rendeletet és a vasutasok menetkedvezményét rendező szabályozást is. Egyeztetés egyébként a múlt héten volt, a menetkedvezményekről pedig később, a korábban már ismertetett ütemezés szerint döntenek.

A kormány három év átlagában évi 70 milliárd forintot kíván elvonni a közösségi közlekedésből, és hogy az elvonás alapvetően a vasutat érinti. A MOSZ szerint azonban a szaktárca nem vizsgálta meg a megvonások várható hatását.

Ezért hatásvizsgálatokat sürget, azok elkészültéig pedig az előkészületek felfüggesztését követeli. Hozzátesszük, egyelőre semmilyen elvonásról nem döntöttek, aminek a hatását meg lehetne vizsgálni. Az elvonások alapjául szolgáló utasforgalmi adatokat a héten teszi közzé a szakminisztérium.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

mozdonyvezető vasút Hungrail Mozdonyvezetők Szakszervezete sztárjk MOSZ elvonás