Világgazdaság

A hazai céges autók többet fogyasztanak - Részletek

A LeasePlan Hungária, a világ vezető flottaüzemeltető cégének hazai leányvállalata, időről időre közzéteszi az általa üzemeltetett autók adataiból nyert felméréseit.

A most nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy a valóságban szinte kivétel nélkül többet fogyasztanak a hazai forgalomban közlekedő autók, mint azt az ECE menetciklus szerinti - egyharmad rész városi és kétharmad rész országúti vezetéssel számolt – értékek mutatják.

A LeasePlan a teljes hazai gépjárműflottáján elvégzett vizsgálata során 50 különböző típusú személygépkocsi, 5 fajta egyterű illetve szabadidő autó és 10 haszongépjármű fogyasztási adatait elemezte. Mindegyik gépjárműből valós használat és esetenként több éves futás mellett folyamatosan gyűjtötték az adatokat és típusonként külön-külön elemzésre kerültek a különböző motor- és erőátviteli megoldásokat tartalmazó alfajták is.

A vizsgálat legfontosabb következtetése, hogy a különböző méretű és fajtájú motorokkal szerelt gépkocsik, szinte kivétel nélkül többet fogyasztottak átlagosan, mint az ECE 99/100 standard alapján várható volt. Itt vélhetően megmutatkoznak a valós használati szokások és a szabványok által felállított kritériumok közötti különbségek is.

Esetenként a gyakoribb városi használat és ezen belül is a dugók miatti gyakoribb megállás és elindulás, valamint a vezetői szokások eltérősége jelentős fogyasztáson belüli különbségeket eredményezhetnek.

Richter Gedeon Nyrt. BÉT - Napi események PSZÁF A szerkesztő ajánlja IMF autó LeasePlan flotta fogyasztásBÉT - Napi események Magyar Telekom Nyrt. Bank of America