A BDO Forte tanácsadó cég számítása szerint a személyi jövedelemadó változásai – figyelembe véve a kiszélesedő adójóváírást is – az adózók 99 százalékánál növelik a kézhez kapott nettó bér arányát 2010-től.

Ismeretes, jövőre az terén bevezetik az úgynevezett cseh modell szerinti bruttósítást, amelynek lényege, hogy az év elejétől az adóalap részévé válik a munkáltató által fizetett járulék, illetve biztosítás hiányában az egészségügyi hozzájárulás összege.

Valójában tehát egy 100 ezer forintos havi bérű dolgozónak 127 ezer forint után kell leróni az szja-t. Ez azonban nem nevezhető szuperbruttósításnak – ahogy sokan tévesen hiszik –, hiszen az adóalap csak a munkáltatót terhelő járulékkal emelkedik meg, nem az összes tb-járulékkal, valamint a jövőben sem a dolgozónak kell leróni ezeket a tételeket a béréből: a járulékokat 2010-től is a munkáltató számítja ki és fizeti meg.

A bruttósítással párhuzamosan azonban csökkennek az adókulcsok, 17 és 32 százalékra – hívja fel a figyelmet Szolnoki Béla, a BDO Forte adótanácsadó partnere. Ennek köszönhető, hogy az adóterhelés végül mégis csökken a jövő év elejétől. Fontos tényező az is, hogy a 2009-es 1,9 millióról ötmillió forintra emelkedik az alsó adókulcs sávhatára, és bővül az adójóváírás is. Mindezt számításba véve leszögezhető, havi 1 434 450 forintos jelenlegi bruttó keresetig 2010-től jobban járnak az adózók. Egy havi félmillió forintos bruttó jövedelmű munkavállaló havonta 13 800 forinttal kap többet jövőre, mint az idén – mutat rá a szakember.