Világgazdaság

Kinek éri meg a tb-be való visszalépés?

Az idősebb magán-nyugdíjpénztári tagok számára a legfontosabb kérdés most minden bizonnyal az lehet, visszalépjenek-e a tb-be.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének erről szóló tájékoztató levelét e hónap elején kapták készhez, e szerint az év végéig dönthetnek nyugdíjuk módosításáról. Az intézkedés nagyjából 120-130 ezer ember érint, a tb-be azok mehetnek vissza, akik tavaly töltötték be az 52. életévüket vagy ennél idősebbek, és annak idején önként csatlakoztak a magánpénztárakhoz. Azok is kérhetik a nyugdíj ismételt megállapítását, akik július 9-e előtt már nyugdíjba mentek, és számukra az öregségi nyugellátás összegét pénztári tagságuk miatt a tb-nyugdíj 75 százalékában határozták meg, amennyiben a kasszából korábban felvett pénzüket visszafizetik. Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezetője nemrég egy sajtóbeszélgetésen elmondta: előfordul, hogy mindössze néhány tízezer forintot kell visszafizetni a tb-járadék 25 százalékáért cserébe.A visszalépésről szóló döntést érdemes alaposan megfontolni. „Akár havonta 70-100 ezer forint különbség is lehet a tb által és a kétpilléres rendszerben kapott nyugdíj között” – hívta fel a figyelmet Nagy Csaba. Igaz, ez a tetemes különbség csak egy nagyon szűk körre érvényes. Azoknál a pénztártagoknál fordulhat elő, hogy ennyivel több nyugdíjat kapnának a tb-ből, akik nagyon magas jövedelemmel rendelkeznek, és alig pár évük van már csak hátra a nyugdíjazásig.Nagy Csaba szerint egyébként az 58 év fölöttieknek alapvetően érdemes visszalépni, és a tapasztalatok szerint az 55 év felettiek többsége is jobban jár, ha így tesz. Ezzel egybevágó eredményre jutott az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár és a Tárki is nemrég közzétett felmérésében. E szerint csak egy szűk rétegnél, az 1956-ban vagy az után született, diplomás szellemi foglalkozású férfiaknál egyértelmű, hogy lényegesen jobban járnak a magánnyugdíjpénztárban való maradással, mint a váltással. Az 1952-ben születetteknek valószínűleg érdemes visszatérni az egypilléres rendszerbe, az 1953–54-es korosztálynál pedig jellemzően csak a diplomások között akadnak olyanok, akik hasonló mértékű nyugdíjra számíthatnak az egy- és a kétpilléres rendszerben, a többiek jobban járnak, ha visszatérnek a tb-be.

Befolyásoló tényezők

- születési idő

- nem

- végzettség

- munkaerő-piaci státus

- magán-nyugdíjpénztári portfólió

- bónuszévek száma

- inaktív évek száma


Mivel a nyugdíj végső összegét sok minden befolyásolhatja, a kasszák minden érintettnek azt javasolják, kérjenek segítséget a nyugdíjpénztáruktól, ahol kiszámolják az átlépés tényleges hatását a járadékra. A pénzügyi felügyelet honlapján lévő kalkulátor is alkalmas lehet erre, ám sokan panaszkodnak, hogy nehéz vele boldogulni. Vannak egyébként olyan pénztárak, amelyek saját kalkulátort is működtetnek a honlapjukon, így tesz például az Évgyűrűk is. A végeredményt sok minden befolyásolhatja, a születési időn túl a munkaerő-piaci státus, vagy akár az is, volt-e a pénztártagnak tagdíj-kiegészítése.

Hogy mennyien fognak viszszalépni a tb-be, még nem tudni. Az OTP Magánnyugdíjpénztár becslései szerint az érintettek legkevesebb fele, de valószínűbb, hogy inkább a háromnegyede tesz majd így. A kasszák egyébként senkit sem marasztalnak, azt szeretnék, ha a tagok azt a megoldást választanák, amelyikkel anyagilag jobban járnak.

- nem

- végzettség

- munkaerő-piaci státus

- magán-nyugdíjpénztári portfólió

- bónuszévek száma

- inaktív évek száma -->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek