Világgazdaság

Stratégiai partnert keresne a Richter

Partnert keres a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszerei piaci bevezetéséhez, illetve továbbiak kifejlesztéséhez. Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója a Bloombergnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a stratégiai társat legkésőbb jövőre meg kell találni, ennek érdekében komoly erőfeszítéseket tesz a vállalat.

A lengyel Polpharma társaságra tett felvásárlási kísérlet tavalyi meghiúsulása óta a Richter inkább a stratégiai partnerségi viszony kiépítésére törekszik, hogy ezáltal generikus gyógyszerek gyártásához licenceket, termékportfóliókat tudjon vásárolni, illetve beszállhasson új gyógyszerek fejlesztésébe is. A vezérigazgató szerint így lehetne ellensúlyozni a gazdasági válság, valamint az erős forint negatív hatásait.

A vezérigazgató nem zárta ki egy esetleges akvizíció lehetőségét sem a régióban, de a jelen pillanatban nincs olyan társaság, amelyik a Richter érdeklődését felkeltette volna, emellett valószínűtlen egy teljes termelési portfólió megvásárlása.

A társaság már most is partneri viszonyt ápol olyan világcégekkel, mint a Teva Pharmaceuticals, a KV Pharmaceuticals, valamint a Forest Laboratories. Az utóbbival közösen a skizofrénia kezelésére fejlesztett molekula klinikai vizsgálata második fázisának eredményét novemberben teszik közzé – mondta el Bogsch Erik. A Forest a további sikeres klinikai tesztek esetén azonban nem folyósít további kifizetéseket – tette hozzá a vezető. Nem kizárt, hogy egy harmadik, európai partnert vonjanak be a termék törzskönyvezéséhez vezető utolsó, harmadik vizsgálati fázisba, amely egy-másfél évig tart. VG

páva zsolt Magyar Nemzeti Bank (MNB) ÉMÁSZ Nyrt. Heim Péter Bajnai Gordon concorde Cégjog IMF Költségvetés 2012-2013 Generali Csányi Sándor Burány Sándor Citigroup General Motors Nokia Részvénypiacok Varju László Google Inc. Szilvásy György Barcza György MSZP-ügyek GfK Demszky Gábor Kovács László MÁV-Cargo Magyar Telekom Nyrt. Fővárosi ügyek Volkswagen Csoport Facebook IBM Csizmár Gábor Sony Ericsson Bank of America