Világgazdaság

Óvatosan a fertőtlenítő mosakodószerekkel

Eddig is ismert volt, hogy egyes baktériumok hasznos munkát végeznek az emberi szervezetben. A sztafilokokkuszt viszont eddig az ártalmas baktériumok között tartották számon.

A sztafilokokkusz baktériumok a bőr legelterjedtebb lakói és mindaddig ártalmatlanok, ameddig nem jutnak nyílt sebbe. A Kaliforniai Egyetem munkatársa arra is kíváncsi volt, hasznosak lehetnek-e ezek a kórokozók. A tudósok a sztafilokokkusz által kibocsátott molekulákat adtak emberi bőrsejtejhez.

Mint kiderült, az egyik ilyen molekula, az LTA kifejezetten hasznos, mivel megakadályozza a gyulladásos folyamatok kialakulását. Richard Gallo a NewScientistnek úgy fogalmazott: a gyulladás ugyan hasznos immunreakció, de fontos, hogy legyen, ami kordában tartsa, mivel a tartós gyulladásos állapot bőrbetegségek kialakulásához vezethet. A kísérletek tanúsága szerint egyébként az LTA csak a bőrfelszínen fejti ki jótékony hatását, a mélyebben található sejtekben éppen ellentétes hatást vált ki. A kutató úgy véli, hogy a baktériumcsalád különböző tagjai kontrollálhatják az egyéb testrészek, például az orr és a tüdő gyulladásos folyamatait is.

Gallo egyben az antibakteriális mosakodószerek túlzott használata ellen is óv. Bár ezek a készítmények segíthetnek az influenza elkerülésében, hosszú távon lebontják az említett bakteriális védekezőrendszert. Mint mondja, a kórokozók nélkül bármilyen kis karcolás gyulladás kialakulásához vezethet.

 

molekula fertőtlenít sztafilokokkusz baktérium